Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Altın Alacaklar Dikkat! Kuyumculardan uyarı geldi

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte düğün hazırlıkları hız kazanırken, altın alışverişleri

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte düğün hazırlıkları hız kazanırken, altın alışverişleri de artmaya başladı. Kuyumcular, düğün sezonuna sayılı günler kala vatandaşları “sahte altın” konusunda dikkatli olmaya çağırıyor.

Türkiye’de düğünlerin en yoğun yaşandığı yaz döneminde, mobilyadan kıyafete, beyaz eşyadan kuyuma kadar birçok sektörde hareketlilik yaşanıyor. Bu hareketliliğin en dikkat çeken alanlarından biri ise geleneksel olarak altına olan ilginin yoğun olduğu kuyumculuk sektörü.

Kuyumcu Vitrinleri Sezona Hazırlandı

Kuyumcular, vitrinlerini yeni ve dikkat çekici modellerle donatırken; tektaş yüzükler, alyanslar, bilezik, kolye, küpe gibi takı setleri ve çeyrek, yarım, tam ile gram altınlar en çok tercih edilen ürünler arasında yerini aldı.

Altına olan geleneksel bağlılık ve yatırım aracı olarak görülmesi, altına olan ilgiyi her dönem canlı tutuyor. Ancak bu yoğun ilgi, sahte altın riskini de beraberinde getiriyor.

“Ucuz Altın Diye Bir Şey Yok”

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, konuyla ilgili yaptığı açıklamada vatandaşları uyararak, alışverişlerin mutlaka güvenilir kuyumculardan yapılması gerektiğini vurguladı:

“Vatandaşlarımızın özellikle bu dönemde sahte altınlara karşı daha da dikkatli olmaları gerekiyor. Güvenilir kuyumculardan alışveriş yapmaları mağduriyet yaşanmaması adına önemli bir adım olacaktır.”

Sönmez, altın satışlarında internet üzerinden yapılan alışverişlere de dikkat çekerek, e-ticaret platformlarında satılan altınlara karşı elektronik takip sistemlerinin geliştirileceğini belirtti. Bu kapsamda, 2025 yılının “Sahte Altınla Mücadele Yılı” ilan edildiğini duyurdu.

Elektronik Takip Sistemi ve Barkod Uygulaması Geliyor

Darphane ürünlerinde filigran ve karekod sistemine geçileceğini aktaran Sönmez, bu sayede sahtecilikle mücadelenin daha etkin hale geleceğini kaydetti. Ayrıca, barkod uygulaması ile tüketicilerin ürünü kolayca takip edebilmesi hedefleniyor.

“Oda olarak barkod sistemiyle ilgili bir çalışma başlattık. Her satıcı kendi ilindeki odalardan temin ederek sattığı ürüne bu barkodu yapıştıracak. Altın, güvenli ürün haline gelmiş olacak.”

Takı Seçimi Gelinlik Modeline Göre

Sönmez, gelinlerin takı tercihlerinin ekonomik şartlardan çok kişisel zevklere bağlı olduğunu da belirterek şunları söyledi:

“Düğünlerde gelinler kıyafetlerini hangi ekolü benimseyerek yaptırdıysa, ona uygun takı tercih ediyor. Fiyat dalgalanmalarına rağmen, gelinlerimiz istediğini alacaktır.”