Emtia piyasaları geçtiğimiz haftayı dalgalı bir seyirle tamamlarken, altın fiyatları son altı ayın en kötü haftalık performansını kaydetti. ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğinin geçici olarak hafiflemesi, dolardaki güçlenme ve faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi, yatırımcıların güvenli liman talebini zayıflattı.
Altının ons fiyatı haftayı yüzde 2,7 düşüşle 3 bin 200 dolar seviyesine gerileyerek 11 Kasım 2024’ten bu yana en sert haftalık düşüşünü yaşamış oldu.
Uzmanlar, faiz getirisi olmayan altının özellikle düşük faiz ortamlarında cazip olduğunu ancak doların güçlenmesi ve Fed’in faiz indirimlerini erteleyeceği yönündeki beklentilerin, değerli metal üzerinde baskı yarattığını belirtti. ABD-Çin arasında gümrük vergilerinin 90 gün süreyle azaltılmasına yönelik alınan karar da piyasalarda risk iştahını artırarak altına olan talebi azalttı.
Fed’den Sinyaller, Piyasalarda Yön Belirledi
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, arz şoklarının kalıcı hale gelebileceği uyarısını yinelerken, mevcut para politikalarının gözden geçirileceği mesajını verdi. ABD’de açıklanan nisan ayı enflasyon verisinin beklentilerin altında gelmesi (TÜFE aylık yüzde 0,2) piyasalarda kısa süreli rahatlama sağlasa da, ilk faiz indirimi beklentisi eylül ayına ötelenmiş durumda.
Bu gelişmelerin etkisiyle ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,44 seviyesine yükselirken, dolar endeksi haftalık bazda yüzde 0,8 artışla 101,1 puana çıktı.
Değerli Metallerde Genel Düşüş
Altının yanı sıra diğer değerli metaller de düşüş yaşadı:
Platin: %0,8 düşüş
Paladyum: %1,6 düşüş
Gümüş: %1,4 düşüş
Baz Metallerde Karışık Seyir
Baz metaller cephesinde ticaret savaşlarının gevşemesiyle iyimserlik oluşsa da, tarife kaynaklı stok fazlalığı fiyatlar üzerinde baskı kurdu.
Kurşun, çinko ve alüminyum fiyatları artarken;
Bakır ve nikelde düşüş görüldü.
Öne çıkan gelişmelerden biri de Japon Sumitomo Metal’in, Batı Avustralya’daki Winu bakır-altın projesinde yüzde 30 hisse alması oldu.
Petrol Yükseldi, Doğal Gaz Sert Geriledi
Petrol fiyatları, ticaret geriliminin yatışmasıyla üst üste ikinci haftayı da yükselişle tamamladı.
Brent petrol: %1,8 artış
Doğal gaz: %12,4 değer kaybı
Çin’in LNG talebindeki gerileme ve ABD menşeli kargoların Avrupa’ya yönlendirilmesi, doğal gaz piyasasını olumsuz etkiledi.
Tarım Emtiasında Karışık Seyir
ABD ve Mısır’dan gelen ihracat haberleri ve kuraklık endişeleri, tarım emtialarındaki dalgalanmanın başlıca nedenleri oldu.
Buğday: %0,6 artış
Pirinç: %0,8 artış
Mısır: %1,5 düşüş
Soya fasulyesi: %0,1 düşüş
Mısır ve Rusya’nın buğday ticaretinde ortak denetim komitesi kuracağı açıklaması da Karadeniz bölgesindeki arz dengeleri açısından önem taşıyor.
Kakaoda Rekor Yükseliş
Haftanın en dikkat çekici artışı kakaoda yaşandı.
Kakao fiyatı: %18,9 artış
Kahve: %5,7 düşüş
Pamuk: %2,2 düşüş
Şeker: %1,2 düşüş
Batı Afrika’daki El Nino kaynaklı kuraklık, liman sevkiyatlarındaki aksamalar ve spekülatif alımlar, kakaoda sert yükselişe neden oldu.