Altınözü’nde çiftçilere yeni tarımsal destekleme modeli anlatıldı

Altınözü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Çağlar Kaya’nın ev sahipliğinde Altınözü Belediyesi Konferans Salonu’nda, yeni tarımsal destekleme modeli hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Altınözülü çiftçilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantıda, İyi Tarım Uygulamaları konusunda da detaylı bilgi verildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Hatay İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Avni Hatay, 2025-2027 yıllarına yönelik bitkisel üretim destekleri […]

Altınözü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Çağlar Kaya’nın ev sahipliğinde Altınözü Belediyesi Konferans Salonu’nda, yeni tarımsal destekleme modeli hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Altınözülü çiftçilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantıda, İyi Tarım Uygulamaları konusunda da detaylı bilgi verildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Hatay İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Avni Hatay, 2025-2027 yıllarına yönelik bitkisel üretim destekleri ve diğer tarımsal desteklemelerle ilgili kararın Ağustos ayı sonunda Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlattı. Çiftçilerin merak ettiği tüm soruları yanıtlayacaklarını belirten Hatay, İyi Tarım Uygulamaları’nın önemine de değindi.
Ziraat Mühendisi Mukaddes Ay ise konuşmasında, bitkisel üretim desteklerinin ilk defa 3 yıllık olarak açıklandığını vurguladı. Yeni destekleme modelinin tarımda planlı üretimi sağlayarak öngörülebilirliği artırmayı amaçladığını ifade eden Ay, modelde arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kanola, kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkilerinin destekleme kapsamına alındığını belirtti. Ay, 2025 üretim yılı için dekara 244 TL destek katsayısı belirlendiğini söyledi.
Mazot ve gübre desteğinin kalktığına dair yanlış anlaşılmalara da değinen Ay, bu desteklerin devam ettiğini belirterek, yeni dönemde bu desteklerin “temel destek” olarak revize edildiğini açıkladı. Ay, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 50’si, gübre maliyetinin ise yüzde 25’inin karşılanacağını ifade etti. Ayrıca, stratejik ürünlere yönelik ek destekler sağlanacağını vurguladı.
Altınözü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Çağlar Kaya, yeni modelin çiftçileri planlı üretime yönlendirmeyi ve plansız üretimin yol açtığı olumsuzlukların önüne geçmeyi amaçladığını dile getirerek, 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan desteklerin çiftçilere hayırlı olmasını diledi.

Exit mobile version