Amaçlarından uzaklaştılar…

Sarı Sendika olma yolundalar! 3 Aralık’ta Artvin, 10 Ocak’ta ise Hatay’ın İskenderun ilçesinde yapılacak gösterimin baskılar nedeniyle iptal edilmek zorunda kaldığını söyleyen ve buna dair tepkisini ‘Oyuncular Sendikası’ noktasında ortaya koyan Levent Üzümcü, net konuştu… Artvin, ardından Hatay’da yaşadığı ‘sahne yasaklarını’ değerlendiren Tiyatro Oyuncusu Levent Üzümcü, konuya sessiz kaldıkları nedeniyle eleştirdiği Oyuncular Sendikası için, “Bir […]

Sarı Sendika olma yolundalar!

3 Aralık’ta Artvin, 10 Ocak’ta ise Hatay’ın İskenderun ilçesinde yapılacak gösterimin baskılar nedeniyle iptal edilmek zorunda kaldığını söyleyen ve buna dair tepkisini ‘Oyuncular Sendikası’ noktasında ortaya koyan Levent Üzümcü, net konuştu…

Artvin, ardından Hatay’da yaşadığı ‘sahne yasaklarını’ değerlendiren Tiyatro Oyuncusu Levent Üzümcü, konuya sessiz kaldıkları nedeniyle eleştirdiği Oyuncular Sendikası için, “Bir tür, amacından uzaklaşmış, sarı sendika yolunda ilerleyen bir ekip halini aldılar” dedi. Bilindiği gibi, Levent Üzümcü’nün oynadığı ‘Anlatılan Senin Hikayendir’ adlı oyununun 3 Aralık’taki gösteriminin Artvin Valiliği tarafından iptal edilmesinin ardından, ikinci iptal, 10 Ocak’ta, Hatay’ın İskenderun ilçesinde yapılacak gösterime yönelik yaşanmış, tartışma da bu noktada başlamıştı.
Bir dönem, Antakya’lı Oyuncu Barış Atay’ın ‘Sadece Diktatör’ oyunu nedeniyle karşılaştığı benzer sansür ve yasaklamalarla karşılaşan Üzümcü, Hatay’da yaşadığı benzer durumun ardından paylaştığı açıklamada şunları dile getirmişti:
“Sanatın ve sanatçının hiç olmadığı kadar özgür, demokrasinin hiç olmadığı kadar ileride olduğu şu günlerde, İskenderun’da oynayacağımız oyunun oynanacağı kolejin sahnesi, yapılan baskılar nedeniyle elimizden alındı. Kolej yönetimi, oyunu artık orada oynamamıza izin vermiyor. Dostluğun, kardeşliğin ve barışın oyunu ‘Anlatılan Senin Hikayendir’i izlemek İskenderunlular için bir başka özgür yarına kaldı. Hepinizden özür dilerim.”
-AMAÇTAN UZAKLAŞILDI –
Levent Üzümcü’nün, istifa ettiği Oyuncular Sendikası’na ilişkin değerlendirmeleri şöyle:
“Oyuncular Sendikası, kurduğumuz değerlerden çok uzaklaşmış durumda. Bizim sendikayı kurma amacımız, çalışma şartlarımızın iyileşmesi, aynı zamanda çalışma statümüzün ve yapımcılarla olan çalışma ilişkimizin bir sigortalı işçi statüsüne evirilmesiydi. Bunun için çalışma yürüten ilk başkanımız Mehmet Ali Alabora’ydı. Ardından Meltem Cumbul ile süreç devam etti. Bunları düzeltmek için hep çabaladık.”
Bize yapılan haksızlıklar karşısında sendikanın yapması gereken, oraya gidip, bize verilen sahnenin neden ve kim tarafından engellendiğini bulup, bunun önüne geçip bir alternatif üretmesidir. Bizim sendikayı kurmaktaki amacımız buydu, ama bana yapılan haksızlık ya da bir başka arkadaşımıza yapılan haksızlık ile ilgili en ufak bir açıklamada dahi bulunmuyorlar. Ben istifa edeceğimi açıkladıktan sonra bir açıklama yaptılar. ‘Kendi çapında açıklamalar yapmıştır. Tiyatrolar kapanmasın, seyirciler tiyatroya gitsin’ gibisinden açıklamalar yaptılar. Bu ilginç bir durumdur. Bir tür amacından uzaklaşmış sarı sendika yolunda ilerleyen bir ekip halini aldılar.
Aslında yasaklanan ‘Anlatılan senin hikayendir’ oyunu değil, yasaklanan Levent Üzümcü’dür. Ben, oyunumda, toplumdaki dostluğu, barışı ve kardeşliği anlatmaya çalıştım. Bu oyunu izleyip sevmeyecek ve bundan etkilenmeyecek kimseyi bilmiyorum. Buradaki durum başkadır. ‘Levent Üzümcü para kazanmasın, mesleğini yapmasın’ şeklindedir. En iyi bildikleri şeyi yapıyorlar. İnsanın ekmeğiyle oynuyorlar. ‘Ya bizdensin ya da ekmeğinle oynarız’ demeye getiriyorlar.”
-İNSAN OLDUĞU İÇİN!-
Sistem ve rejim böyle devam ettikçe; Türkiye’de doğruyu söyleyen, gerçeğin peşinden giden, onurlu, aklı, fikri ve vicdanı hür olan insanların her zaman gadre uğrayacaklarını ifade eden Üzümcü, talebinin adalet olduğunun altını çizerek, “Ben demiyorum ki, bu parti gitsin başkası gelsin…’ İnsanlara; kim olduğu, hangi mezhepten olduğu, hangi partinin üyesi olduğu üzerinden değil, insan olması üzerinden değer verilsin istiyorum” şeklinde konuştu.-Tamer Yazar-

Exit mobile version