Antakya eleştirisi net…

“Hazine, hazin halde!” Hüseyin Yayman’ın davetlisi olarak geldiği Antakya’da bir dizi ziyaret gerçekleştiren Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Yavuz Donat, ‘hazine’ olarak nitelediği kent için eleştirisini sert yaptı… “Sandık, seçim, o parti, bu parti, şu parti, destek, ittifak bir yana… Türkiye’nin ‘tarih ve kültür hazinesi… Açık hava müzesi, Antakya, belediyecilik açısından ‘dökülüyor.’ Konu particilik sorunu’ değil. ‘Belediyecilik’ sorunu… […]

“Hazine, hazin halde!”

Hüseyin Yayman’ın davetlisi olarak geldiği Antakya’da bir dizi ziyaret gerçekleştiren Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Yavuz Donat, ‘hazine’ olarak nitelediği kent için eleştirisini sert yaptı… “Sandık, seçim, o parti, bu parti, şu parti, destek, ittifak bir yana… Türkiye’nin ‘tarih ve kültür hazinesi… Açık hava müzesi, Antakya, belediyecilik açısından ‘dökülüyor.’ Konu particilik sorunu’ değil. ‘Belediyecilik’ sorunu… ‘Beceri’ sorunu.”

Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın davetiyle geldiği Antakya’da farklı kesimlerle bir araya gelen ve ziyaretler gerçekleştiren, Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Yavuz Donat, İstanbul’a dönüşünde kaleme aldığı ilk yazısında, geride bıraktığı Hatay’ı anlattı. Siyaset beklentisinden ekonomik tabloya, biriken soruları ve cevapları paylaşan Donat, oldukça çarpıcı tespitlerde de bulundu.
-3 İL VE SORULAR-
Son yazısında; Hatay, Adana ve Mersin bağlamında 31 Mart’ta ne tür bir sonucun çıkabileceğine dair tespitlerde bulunan Yavuz Donat, soruların HDP başlığında cevap aradığına işaret etti ve şunları dile getirdi:
Mersin’de, Adana’da, Hatay’da… En çok konuşulan konu, en çok sorulan soru, ‘HDP, seçimde ne yapacak?’
Yani HDP, bu üç ‘Büyükşehir’de’ aday mı çıkaracak? Yoksa aday çıkarmayıp ‘CHP adayına koltuk mu çıkacak?’ Mersin… Adana… Hatay… Toplam nüfus 6 milyona yakın. Toplam milletvekili sayısı 39. Çukurova… Önemli bir oy deposu. Ve bugün, Çukurova, siyaseten ‘Karışık… Belirsiz… Bilmece… Bilinmeyeni çok.”
Mevcut tabloda HDP’nin alacağı tavrın önemli olduğunun da altını çizen Donat, şöyle devam etti:
“Mersin’de, 24 Haziran 2018 seçimlerinde, HDP ‘yüzde 16.9 oy ile’ üçüncü parti. İki milletvekili.
Adana’da, HDP, üçüncü parti. Oy, yüzde 13.5. Çıkardığı milletvekili iki. Hatay… HDP… Dördüncü Parti… Yüzde 11 oy ve bir milletvekili. Uzatmayalım… 31 Mart 2019’da, HDP seçmeninin tavrı çok önemli.”
-UZUN ÇARŞI-
Antakya ziyaretinde, geleneksel Uzun Çarşı içinde esnafla bir araya gelen ve sohbet eden Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Yavuz Donat’ın, aldığı cevaplarla zenginleştirdiği yazısı şöyle devam etti:
“Hatay’a geldik… Hava, bahar havası… Sünni, Alevi… Türk, Arap, Yahudi, Kürt, Ermeni, ‘kardeş kardeş…
Huzur içinde.’ Uzun Çarşı’da; Peynir, zeytin, zahter, biber, salça satan Halil Uzunparmak’a (Uzunparmak Baba- Oğul Peynircisi) sorduk: ‘Haliniz nicedir? Seçimde ne olacak?’ Halil Uzunpar-mak dedi ki: ‘Doğruyu söylemek gerekirse, Allah’a çok şükür! Seçim olsun, huzur olsun. Türkiye çok büyük ülke. Yeter ki birlik, beraberlik, kardeşlik bozulmasın.”
-VAKIFLI’DAYIZ-
Anadolu’da kalan, tek değil, ama son Ermeni köyü olan Vakıflı’ya da giden Yavuz Donat, burada, köyün muhtarı Berç Kartun ile bir araya geldi, sohbet etti, yaklaşan seçimleri analiz etti, beklentileri aldı. Söylenenler mi?
“Hatay… Samandağ ilçesi… Ve Türkiye’deki tek Ermeni köyü, Vakıflı! Berç Kartun… 25 yıllık muhtar.
24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra Vakıflı’ya gelmiştik. Köylüyle konuşmuştuk. Muhtara, köylüye, ‘Kime oy verdiniz’ diye sormuştuk. Berç Kartun’un yanıtını 4 Temmuz 2018’de yazmıştık.
‘Yalan yok. Seçimde Samandağ modeli uygulandı.’ Samandağ modeli neydi? Vakıflı köylüsü, onu da anlatmıştı ve biz de yazmıştık. 4 Temmuz 2018. Seçim öncesi, CHP’liler, Vakıflı’ya gelmişler ve demişler ki: ‘HDP darda, zorda. Ödünç oya ihtiyacı var. Bu seçimin taktiği, HDP’ye koltuk çıkmak.’
Uzun sözün kısası, özetin de özeti… Hatay’ın Samandağ ilçesinde, 1 Kasım 2015 genel seçimi ile 24 Haziran 2018 genel seçimini kıyaslayacak olursak, CHP’nin oyu 13.76 puan azaldı. HDP’nin oyu ise 12.96 puan arttı.
İşte, ‘Desteğin, koltuk çıkmanın’ fotoğrafı!
-ELEŞTİRİ SERT!-
Geldiği Antakya’da, kentin derin tarihi ve kültürel geçmişine dair tespitlerini de sayfasına taşıyan Yavuz Donat’ın buna dair yorumu oldukça sert bir eleştiri ile noktalanıyor…
“Sandık, seçim, o parti, bu parti, şu parti, destek, ittifak bir yana… Türkiye’nin ‘tarih ve kültür hazinesi… Açık hava müzesi, Antakya, belediyecilik açısından ‘dökülüyor.’ Konu ‘particilik sorunu’ değil. ‘Belediyecilik’ sorunu… ‘Beceri’ sorunu.”
-YABANCISI BOL!-
Eski bir sabun fabrikasıyken, bugün beş yıldızlı bir otele dönüşen Savon’da, otelin sahibi İşadamı Mehmet Ali Kuseyri ile de bir araya gelen Yavuz Donat’ın gündeminde, turizm sektörü de yer aldı ve doluluk oranı! Peki, sonuç mu?
“Mehmet Ali Kuseyri’ye sorduk… ‘Otel ne durumda?’ Fransızlardan kalma sabun fabrikası, şimdi ‘Savon Otel.’
Otel, bir Antakya klasiği. Sahibi, Ticaret Borsası eski Başkanı Mehmet Ali Kuseyri. Dedi ki… ‘Geçen yılı yüzde 89 dolulukla kapattık.’ Ya şimdi? ‘Boş oda yok.’ Müşteriler; Birleşmiş Milletler’den, Büyükelçiliklerden gelenler… Suriye sınırı hareketli. Sınırdaki Antakya, yabancı kaynıyor.”
Donat’ın yazısı, Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ve Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın da katıldığı künefe ikramı ile son buluyor. Ama öyle görülüyor ki, Hatay’a dair detaylar henüz bitmemiş, ki Donat’ın uyarısı da buna dair… “Yarın, Hatay’a devam.” -Tamer Yazar-

Exit mobile version