Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

Antakya Gazetesi 53 Yaşında

Antakya Gazetesi, uygarlıklar kenti Antakya’mızın son elli yıllık gelişim sürecine tanıklık eden, en eski gazetelerden biri olma ayrıcalığı taşımaktadır.

Antakya Gazetesi, doğru, ilkeli ve objektif haberlerle gündem oluşturan kentimizin önde gelen en saygın yayın kuruluşudur.

Mustafa Kemal, basın ve iletişimi Anadolu hareketinin örgütlenmesinde ve uluslaşma sürecinde en önemli güçlerden biri olarak görmüş ve buna her ortamda vurgu yapmıştır.

Mustafa Kemal, hem yurtiçine hem de diğer ülkelere Anadolu hareketini anlatmak için gazeteleri ve haber ajansını etkili bir şekilde kullanmıştır.

Antakya Gazetesinin 53 kuruluş yıldönümünü kutlar, yayın yaşamında başarılar dilerim.

Gazetenin kurucusu, dostum Gassan Seyfittinoğlu’na Tanrıdan rahmet diler; mirasını devralan Sayın İbrahim ve Sinan Seyfittinoğlu kardeşlere, Yazı İşleri Müdürü Sayın Cemil Yıldız başta olmak üzere gazetenin tüm emekçilerine şükranlarımı sunarım.

***
Sivas Kongresi 100 yaşında!

Sivas Kongresi, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı önemli adımlardan biridir.

Tam yüz yıl önce, Sivas Kongresi’nde, temelleri atılan Türkiye Cumhuriyeti bugünlere ulaştı.

O gün, Sivas’ta, din adamıyla, öğretmeniyle, doktoruyla, mühendisiyle, köylüsüyle, esnafıyla, askeriyle tüm ulus Mustafa Kemal’in etrafında kenetlenmiş ve cumhuriyetin temellerinin atılmasında etkin bir rol oynamıştır.

Sivas Kongresi’nde “Manda ve himaye” fikrinin reddedilmiştir.

Büyük Önder tarafından 4 Eylül 1919’da gerçekleştirilen Sivas Kongresi, “manda ve himaye” fikrinin reddedilerek ulusal bağımsızlık düşüncesinin benimsendiği, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı, tarihi bir gündür.

“Heyecanlı manda tartışmalarının yaşandığı 8 Eylül akşamı, Mustafa Kemal Paşa’nın odasında yapılan toplantıda, askeri tıp öğrencisi Hikmet, şunları dile getirdi:

‘Paşam, delegesi bulunduğum tıbbiyeliler, beni buraya istiklal davamızı başarmak yolundaki mesaiye katılmak üzere gönderdiler. Mandayı kabul edemem. Eğer kabul edecek olanlar varsa bunlar her kim olursa olsun, şiddetle ret ve takbih ederiz. Farzımuhal, manda fikrini siz kabul ederseniz sizi de reddeder, Mustafa Kemal’i vatan kurtarıcısı değil, vatan batırıcısı olarak adlandırır ve telin ederiz.’

Bu sözler karşısında duygulanan ve ‘Arkadaşlar gençliğe bakın, Türk milli bünyesindeki asil kanın ifadesine dikkat edin” diyen Mustafa Kemal Paşa, daha sonra Hikmet Bey’e dönerek, “Evlat, müsterih ol. Gençlikle iftihar ediyorum ve gençliğe güveniyorum. Biz, ekalliyette (azınlıkta) kalsak dahi mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir ve değişmez, ya istiklal, ya ölüm.” dedi.
(Kaynak: Sözcü Gazetesi)

Sivas elbette, yalnızca Sivas Katliamıyla anılmayacaktır. Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı il olarak da hafızalarda yaşayacaktır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER