Edebiyatın tanımını yapan Atatürk der ki:
“Edebiyat denildiği zaman şu anlaşılır: Söz ve manayı, yani insan dimağında yer eden her türlü bilgileri ve insan karakterinin en büyük duygularını, bunları dinleyenleri veya okuyanları çok alakalı kılacak surette söylemek ve yazmak sanatı.Bugün içindir ki edebiyat, ister nesir halinde olsun, ister nazım şeklinde olsun, tıpkı resim gibi, heykeltıraşlık gibi, bilhassa musiki gibi, güzel sanatlardan sayıla gelmektedir”
2. Hatay Defne fuarı, Antakya’ya Edebiyat ve Sanat havası estirdi. Yazarlar sendikası olarak stantta yerimizi aldık. Antakya’nın kozmopolit yapısı gereği Sanat, Edebiyat, halkın samimiyeti harmanlanınca muhteşem bir portre çıktı ortaya. Ahmet Ümit, Pelin Batu, İrfan değirmenci gibi bir çok değerli edebiyatçıda fuarımızı ziyaret edip paneller düzenledi…
Pelin Batu’nun en çok lgisini ceken ise, Necla Daloğlu’nun Ankebut efendi ve Kukuman hanımı kuklalar la masalsı anlatımı.Panelistlerden birinin dediği gibi, gençlerin panelist bizim de dinleyici olduğumuz bir etkinliğin özlemini çekiyoruz. Biliyorlar ki, bu dünyayı yaşanabilir kılmak için en doğru kaynak edebiyattır.Yaşar Kemal Türkiye’de uzun süre kent edebiyatı/köy edebiyatı, şımarık kentler/kavruk ve yiğit Anadolu, zenginler/yoksullar tezatında çok sevilip göklere çıkarılmış, kimilerinde aynı nedenlerle belli bir direnci harekete geçirmişti. O da, verdiği söyleşilerde zaman zaman kendisine yüklenmiş misyonu sahiplenirdi…
Gençlerle ilgili panel ve etkinlikler benim için önemli bilgi kaynağıdır. Özellikle genç kuşağın edebiyata bakışını, en çok okudukları yazarları öğrenmek, kuşaklar arasındaki edebi beğeni farkını belirleyebilmek açısından önemli ipuçları verir.
Edebiyatı tanımlayan sözler;
“Hayatın saldırılarına karşı bir savunmadır edebiyat. “
“Edebiyat bir resimdir ya da daha doğrusu hem resim hem de aynadır. Duygunun ifade edilmesidir, ince bir eleştiridir, öğretici bir belgedir.” Dostoyevski
“Duyguları anlamadan yaşamam olanaksızdı. Bu eğitim ancak edebiyat sağlayabiliyordu.” Zülfü Livaneli
“İnsan bilincindeki yarayı tedavi etmenin en iyi yolu müzik, resim, edebiyat ve en başta da felsefedir.”E.Farrely
Bu haftaki kitap tavsiyem: TUNA SERİM ” PİRAYE”
YORUMLAR