Antakyalı Mimarın Havuş (Avlu) evleri projesi

Antakyalı mimar Ömer Selçuk Baz, 5 yaşından 18 yaşına kadar yaşadığı ve pilot proje olarak seçilen bölgenin tasarımını yani Antakya Havuş Evlerini tanıttı. Havuşlar denilen bölüm yeni planda Anadolu’nun geleneksel yaşam alanlarından biri olan avluları modernize ederek yeni bir yaşam tarzı sunuyor. Baz, Havuş kelimesini anlatırken bir avlu olarak düşünülebilir olduğunu, günlük işlerin ortaklaşa yapıldığı […]

Antakyalı mimar Ömer Selçuk Baz, 5 yaşından 18 yaşına kadar yaşadığı ve pilot proje olarak seçilen bölgenin tasarımını yani Antakya Havuş Evlerini tanıttı. Havuşlar denilen bölüm yeni planda Anadolu’nun geleneksel yaşam alanlarından biri olan avluları modernize ederek yeni bir yaşam tarzı sunuyor. Baz, Havuş kelimesini anlatırken bir avlu olarak düşünülebilir olduğunu, günlük işlerin ortaklaşa yapıldığı ve insanların sosyalleştiği bir alan olduğunu söyledi. Baz, Antakya’da eski Antakya’nın açık alan rahatlığını apartman hayatına taşımak istediklerini belirtti.

Proje, pilot bölge içerisinde seçilen havuş evlerini güçlü yeşil avlularla tasarlıyor. 2100 metrekarelik yenilebilir bitki ve ağaçlarla dolu avlular, 2 katlı binalarla başlayıp sonrasında yükselen bir proje tasarımı sunuyor.Mimarinin dikkat çeken bir özelliği, merdiven sistemine değil açık bir koridorlu alana odaklanmasıdır. Bu, açık alan ile eski yapıları birleştirerek daha organik bir yaşam alanı yaratmayı amaçlıyor. Avlu, toprak zemine basarak doğayla uyum sağlıyor. Ahmı zamanda bu tasarım Çapraz havalandırma tekniği kullanılarak iklim koordinasyonlarında önemli bir rol oynuyor. Projenin peyzajında, şehrin önemli bir parçası olan turunç ve çiçekler gibi yerel bitkiler bulunuyor.

Antakya Havuş Evleri projesi, bir Antakyalının sadece mimari olarak değil yaşanmışlık ve şehrin ruhu anlamında ortaya koyulan bir özveri sonucu Anadolu’nun geleneksel yaşam tarzını modern bir şekilde yansıtarak, toplumun ihtiyaçlarına ve doğal çevreye duyarlı bir yaklaşım sunuyor.

(Duygu Ertaş)

Exit mobile version