Uzun Çarşı ile Yemeniciler Çarşısı arasında yer alan Kurşunlu Han, Antakya’daki 15 hanın en eskisi olarak biliniyor. 1660 yılına doğru Köprülü Mehmet Paşa tarafından Sürre Alayı’nın ağırlanması amacıyla yaptırılan han, geçmişte kente gelen tacirlerin ve yolcuların önemli duraklarından biri oldu.
Dönemin ulaşım araçları olan at, deve ve eşekleriyle kente gelen yolcular, Kurşunlu Han’da konaklıyor; hayvanlarının bakımı yapılırken kendileri de hanın sunduğu imkânlardan yararlanıyordu. Tarihi kaynaklarda, misafirlerin havuz başında dinlendiği, Yemen kahvesi içtiği, hamamda yorgunluk attığı ve ertesi gün kahvaltının ardından yolculuklarına devam ettiği aktarılıyor.
Taş kaplı avlusu, tonozlu bölümleri, kuzey ve güney yönündeki portalli girişleriyle dikkat çeken Kurşunlu Han’ın kapı ve pencereleri avluya açılıyor. Üst örtüsünün kurşunla kaplı olması nedeniyle “Kurşunlu Han” adını alan yapı, Antakya’nın ticaret, kültür ve konaklama hafızasında özel bir yere sahip.

Depremin ardından tarihi kent merkezinde başlatılan ihya çalışmalarıyla birlikte Kurşunlu Han’ın da yeniden eski kimliğine kavuşması hedefleniyor. Restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla birlikte Antakya’nın tarihi çarşı dokusunun yeniden canlanması ve bölgenin kültürel turizm açısından önemli bir çekim merkezi haline gelmesi bekleniyor.
Tarihi kent dokusuna kavuşmak için çalışmalar sürerken, Antakya’nın hafızasını yeniden ayağa kaldıracak projelerde geri sayım başladı.
