Antakya’nın dışarıdaki hikayesi

Kaçırılan Mozaikleri Fransa’nın başkenti Paris’te yer alan ve devasa büyüklüğü yanı sıra, dünyanın her tarafından getirilmiş eşsiz eserlerin yer aldığı Louvre Müzesi’nde Antakya da var, düne dair mozaikleri de… Hatay’ın, 1932-1939 yılları arasında Fransız mandası döneminde yürütülen Amerikan-Fransız kazılarında ortaya çıkarılmış birçok eseri, özellikle de mozaikleri yurtdışına taşındı. Bu konuda konuşan bir turizmci, “Bir daha […]

Kaçırılan Mozaikleri

Fransa’nın başkenti Paris’te yer alan ve devasa büyüklüğü yanı sıra, dünyanın her tarafından getirilmiş eşsiz eserlerin yer aldığı Louvre Müzesi’nde Antakya da var, düne dair mozaikleri de…

Hatay’ın, 1932-1939 yılları arasında Fransız mandası döneminde yürütülen Amerikan-Fransız kazılarında ortaya çıkarılmış birçok eseri, özellikle de mozaikleri yurtdışına taşındı.

Bu konuda konuşan bir turizmci, “Bir daha evlerine geri dönebilirler mi bilmiyorum ama… Denemek lazım” derken, o mozaiklerden birkaçını şöyle sıraladı:

“Herakles ve Dionysos’un içme yarışması, Princeton Üniversitesi Sanat Müzesi. ABD, Worcester Sanat Müzesi, Antakya av sahnesi. Paris’in Yargısı, Louvre Müzesi. Louvre Müzesi, Mevsimler. Louvre Müzesi, Anka Kuşu. Louvre, Vazo ile Kuşlar. Baltimore Sanat Müzesi; Opora, Agros ve Oinos’un akşam yemeği. Baltimore Sanat Müzesi. Narkissos. Newyork Metropolitan Sanat Müzesi, Çiçek Taçlı Büst, ABD Baltimore Sanat Müzesi.”

Bu mozaiklere ek olarak, Üç Güzeller Mozaiği de Fransa’da, Louvre Müzesi’nde sergilenen Antakya mozaikleri arasında yer alıyor. Bahse konu mozaik paneli, İmparator Augustus zamanında yapılmış bir evin yemek odasını (triclinium) süslüyordu.

Adı çok geçen Mevsimler Mozaiği ise bir evin geniş bir odasının zeminine döşenmişti ve merkezde, sekizgen bir çeşme içeriyordu. Dört taraftan da bakılabilecek şekilde tasarlanmış olan mozaik, en dikkati çeken Antakya mozaiklerinden bir tanesi olarak biliniyor.

Tamer Yazar

Exit mobile version