Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Arabadan İn Bisiklete Bin

AÇKD Başkanı Nilgün Karasu’dan,

AÇKD Başkanı Nilgün Karasu’dan, “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” mesajı

      Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, “22 Eylül Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, “doğamızı, havamızı, sağlığımızı korumak için arabadan in diyoruz, bisiklet kullanmayı öneriyoruz” dedi.

       22 Eylül’ün dünyanın pek çok şehrinde Dünya Otomobilsiz Kentler Günü veya İngilizce adıyla World Car Free Day olarak kutlandığını hatırlatan Başkan Nilgün Karasu, bu özel günün, şehirlerde otomobilsiz bir yaşamın mümkün olduğunu göstermek ve deneyimlemek için caddelerin trafiğe kapatılarak yayalara ve bisikletlilere sunulduğu bir gün olduğunu ifade etti.

Bisiklete binmek teşvik edilmeli …

      1886’da ilk aracın sokaklara çıkmasından bu yana, dünyanın motorlu araba ile bir aşk-nefret ilişkisine sahip olduğuunu söyleyen Başkan Nilgün Karasu, bugün, dünya çapında yollarda bir milyardan fazla motorlu taşıt varken, genellikle ürettikleri kirlilik, gürültü ve tehlikeden kaçamadığımızı bildirdi.

      Yılda bir gün 22 Eylül Dünya Otomobilsiz Kentler gününün, birçok ülkede araba kullanmaktan kaçınmak için bir fırsat olduğunu belirten Başkan Nilgün Karasu, açıklamasında şunlara yer verdi: “Arabasız, otomobilsiz bir gün, insanları arabalarına daha az bağımlı olmaya ve alternatifleri denemeye teşvik ederek gezegenin ısısını sadece bir günlüğüne de olsa artırmamayı amaçlıyor, hava kirliliğinin azaltılması ve daha güvenli bir ortamda yürümenin bisiklete binmenin teşvik edilmesi de dahil olmak üzere vatandaşlara araçsız seyahat etmenin sayısız faydasını vurguluyor.

      Dünya Otomobilsiz Kentler günü, hepimizin 22 Eylül tarihinde araçlarımızı kullanmaktan kaçınmamız için tasarlandı. Arabalar kullanışlı ve bir dizi fayda sağlarken, aynı zamanda tehlikeli miktarda hava kirliliğe de katkıda bulunurlar. Dünya Arabasız Günü, bu endişeler hakkında farkındalığı artırmak ve emisyonları azaltmaya yardımcı olmak adına bir gündür.

Otomobilden uzak bir yaşam …

      Ayrıca oksijen ve azotun birbirleriyle reaksiyona girmesi nedeniyle yakıt yandığında nitrojen oksitler oluşur. Bununla birlikte hidrokarbonlar da arabanın egzozundan yayılır. Bu, karbon ve hidrojenin toksik bir bileşiğidir. Bu da karbon monoksittir ve yakıttaki karbon tamamen yanmadığında atmosfere yayılır.

      Tüm bunları göz önünde bulundurduğunuzda, yılda en az bir gün yollarda arabaların olmadığı günü geçirmenin neden faydalı olacağını anlamak zor değil.

Hem karbon ayak izimizi azaltmak hem de daha sağlıklı olmak için yalnızca bugün değil, elinizden geldiğince otomobilden uzak bir yaşam sürmeye çalışalım. Bisiklete binin, toplu taşıma araçlarını kullanın, 20 dakikadan kısa mesafeleri yürüyün.

Toplu taşımaya önem verilmeli …

      22 Eylül Dünya Otomobilsiz Kentler Gününün bu yılki teması ‘Çocuklar İçin Güvenli Sokaklar’ olarak belirlendi. Temiz şehir, çevre sağlığı ve sağlıklı çevre için yeni bir otomobil ve motorlu araç kullanım kültürü konularında mesaj vermek, kamuoyunun dikkatini çekmek ve bilinç oluşturma adına bu tip günler önem kazandı. Toplu taşımaya önem vermek ve toplu taşıma güzergahlarının yeniden gözden geçirilmesi, toplu taşıma araçlarının yaygınlaştırılması, bisiklet kullanımı ve bisiklet yollarının kullanılabilir şekilde hayata geçirilmesi kişilerin yürümeye, bisiklet ve toplu taşıma araçlarını kullanmaya teşvik edilmesi adına yerel yönetimlerin alt yapılarını dizayn etmelerini talep ediyoruz ve kent içi ve çevresindeki yolların çocuklar, yaşlılar ve toplumun tüm üyelerine özgürce hareket imkanı vermesi adına bugün 22 Eylülde bisiklet ve yaya yolları talep ediyoruz..

      Yaşanabilir bir çevre ve kimlikli şehirler oluşturulmasına, çevre bilincinin oluşması ve trafik sorununa bir nebze çözüm üretmek gerektiğine dikkat çekmek adına bugün  ‘Arabadan İn’ diyoruz…”

      Mehmet ÖZGÜN