Binek otomobillerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamasında yeni bir döneme geçildi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, otomobiller için 100 bin liralık asgari maktu ÖTV uygulaması getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise yapılan değişikliğin mevcut araç fiyatlarında veya ödenen vergilerde herhangi bir artışa neden olmayacağını bildirdi.
Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yürürlüğe giren düzenleme, binek otomobiller ile esas itibarıyla insan taşımaya yönelik üretilen motorlu taşıtların vergilendirme sisteminde yeni bir alt sınır oluşturuyor.
ÖTV’de yeni hesaplama sistemi
Mevcut uygulamada otomobiller; motor silindir hacmi, elektrik motor gücü, emisyon değeri, menzil ve vergi matrahı gibi kriterlere göre belirlenen oranlar üzerinden vergilendiriliyordu. Yeni sistemle birlikte, oran bazlı hesaplanan ÖTV’nin belirlenen 100 bin liralık asgari maktu verginin altında kalması halinde, vergi bu alt sınır üzerinden tahsil edilecek. Hesaplanan verginin bu tutarın üzerinde olması durumunda ise mevcut oran esas alınmaya devam edilecek.
Ticari araçlar ve motosikletler kapsam dışında
Yeni düzenleme yalnızca binek otomobilleri kapsıyor. Yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan ticari araçlar ile motosikletlerin vergilendirme sisteminde herhangi bir değişikliğe gidilmedi.
Öte yandan üç ve dört tekerlekli motorlu araçlar ile bazı ATV’leri kapsayan L sınıfı taşıtlarda, yalnızca 4 kilovat ve üzeri elektrik motoruna sahip modeller düzenleme kapsamına alındı. Bu araçlar için asgari maktu ÖTV tutarı 30 bin lira olarak belirlendi.
Elektrik motor gücü 4 kilovatın altında kalan L sınıfı araçlar, içten yanmalı motorlu modeller, iki tekerlekli motosikletler ile tarım ve ormancılıkta kullanılan T sınıfı traktörler ve bu gruptaki ATV’ler ise yeni uygulamadan muaf tutuldu.
Hazine: Araç fiyatlarında artış beklenmiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, halen satışta bulunan otomobillerde mevcut ÖTV hesaplamalarının belirlenen asgari maktu tutarların üzerinde kaldığını belirterek, düzenlemenin mevcut araç fiyatları ve vergi yükü üzerinde doğrudan bir artış oluşturmasının öngörülmediğini ifade etti.
Cumhurbaşkanına yeni yetki
Kanunla birlikte Cumhurbaşkanına, belirlenen asgari maktu vergi tutarlarını veya yeniden değerleme oranına göre artırılmış tutarları yasal sınırlar içinde 10 katına kadar artırma ya da sıfıra kadar indirme yetkisi de verildi. Bu yetki sayesinde ilerleyen dönemlerde ekonomik koşullara göre maktu vergi tutarlarında değişiklik yapılabilecek.
