“hayat Hatay projesi” ile yeniden ayağa kalktılar
2020 yılında kurulan Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerden büyük zarar gördü. Arpaderesi Mahallesi’nde dağılma aşamasına gelen kooperatif, Hatay Valiliği öncülüğünde hayata geçirilen Hayat Hatay Projesi sayesinde yeniden üretime başladı.
Proje kapsamında güç kazanan kooperatifte şu anda 28 kadın, her gün atölyede kömbe üretiyor. Hamuruna 7 farklı baharat katılarak cevizli, susamlı, hurmalı ve fıstıklı olmak üzere dört çeşitte hazırlanan tescilli lezzet, zincir marketler aracılığıyla Türkiye’nin pek çok iline gönderiliyor.
“ekonomik özgürlüğü olan kadın güçlüdür”
Kooperatif Başkanı Müge Aydın, Hayat Hatay Projesi sayesinde üretim faaliyetlerine yeniden başlamanın kendilerine moral verdiğini belirterek, “Kadınlar hem depremin izlerinden uzaklaştı hem de ekonomik olarak güç kazandı. Biz bu gücü daha çok kadına ulaştırmak istiyoruz” dedi.
Aydın, kadınların üretim sayesinde özgüven kazandığını ve kendi ayakları üzerinde durduğunu vurguladı:
“Ekonomik özgürlüğü olan kadın her zaman güçlüdür ve mutludur. Kömbe ile başladık, şimdi farklı ürünler için de hazırlık yapıyoruz. Hedefimiz, daha fazla kadına ulaşmak ve daha çok eve katkı sağlamak.”
Kadınlar hem kazanıyor hem iyileşiyor
Kooperatif üyesi 56 yaşındaki Yurdanur Arıcı, bir yıldır atölyede kömbe ürettiğini belirterek bu sürecin hayatına olumlu katkılar sağladığını söyledi.
“Üretmek bana çok iyi geldi. Özgüvenim arttı, sosyal çevrem genişledi. Buradaki arkadaşlarımla dayanışma içinde çalışıyoruz. Elde ettiğim kazançla evime ve eşime destek oluyorum.”
Bir diğer üretici, 55 yaşındaki Perihan Üstün de depremin yaralarını üretimle sardığını dile getirdi.
“Depremin ardından zor zamanlar geçirdik. Bu kooperatif sayesinde hem zihinsel olarak toparlandım hem de maddi anlamda güçlendim. Ayakta kalmak çok güzel bir duygu.”
Arsuz’dan Türkiye’nin sofralarına
Arsuz’un bereketli topraklarında yetişen malzemelerle hazırlanan kömbeler, kadın emeğiyle yoğrulup özenle paketleniyor ve Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırılıyor. Kadınların dayanışma içinde sürdürdüğü bu üretim süreci, hem ekonomik kalkınmaya katkı sağlıyor hem de umutları yeniden yeşertiyor.