Hatay’daki yıkım ile enkaz kaldırma işlemleri sırasında ASBEST riskinin göz ardı edildiğine ilişkin iddialar ve yapılan analizlerde de 45 numuneden 16‘sında ASBEST görülmesi üzerine konu TBMM’nin gündemine geldi. Hatay’daki bu önemli sağlık sorununu gündeme taşıyan ise Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç oldu.
Aslen Hatay-Samandağlı olan Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, belirlenmiş hafriyat depolama yerleri dışındaki tüm döküm işlemlerinin acilen durdurulması ve belirlenen alanların listesinin ve konumunun kamuoyuna açıklanması gerektiğini dile getirdi
Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinin hazırladığı “Deprem Sonrası İnşaat Ve Yıkıntı Atıklarında Asbestin İncelenmesi: Hatay Örneği Teknik İnceleme Raporu” bulgularını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu.
Hatimoğulları soru önergesinde; ÇMO tarafından 2 ve 3 Eylül 2023 tarihlerinde Hatay Serinyol, Antakya, Samandağ, Yeşilköy ve Defne’de depolama alanlarından, bina enkazlarından, yerleşim alanlarından, faunadan, toprak yüzeyinden ve çalışma sırasında kullanılan aracın üzerinden alınan toplam 45 adet katı ve toz numunesinden 16’sında asbest lifleri tespit edildiği bilgisini paylaştı. Raporda; bölgede 28-29-30 Ağustos günlerinde yağmur yağmış olması, özellikle fauna ve yerleşim alanlarının (çadır, konteyner vb.) yüzeyinde bulunan toz yoğunluğunu düşürmüşse de çadırların üzerinden ve bitki yüzeylerinden alınan numunelerde asbest tespit edilmesi, bölgenin asbest yayılımının olduğunun göstergesi olduğu vurgulandı.
Tülay Hatimoğulları; önergesinde “Depremler, seller ve benzeri olayların doğanın kaçınılmaz bir parçası olduğu ancak, bu doğa olaylarının afete dönüşmesinin altında yatan sebebin, alınmayan tedbirler olduğu raporda vurgulanmıştır. Yetkililerin asbest gerçeğine ilişkin tedbir almak yerine ‘havada asbest bulunmuyor’ türünden yaptığı açıklamaların Çernobil benzeri felaketler sonrasında ekran başında çay içen yetkililerin açıklamalarını hatırlattığına dikkat çekilmiştir. Yapılan bu çalışma, Hatay’da yaşanan asbest tehdidinin boyutlarını açıkça göstermektedir. Bu tehdit görmezden gelinmek yerine, alınması gereken acil önlemler hayata geçirilmelidir” dedi. (Adil Yeşildağ)