Asgari ücret için ilk toplantı yapıldı

Yeni yılda uygulamaya girecek olan asgari ücret görüşmeleri başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında başlayan çalışmaya işçi ve işveren temsilcileri katılıyor. İşçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. TÜRK-İŞ, görüşmelerde işçi tarafını temsil edecek olan 5 kişilik heyette asgari ücretle çalışan kasiyer, […]

Yeni yılda uygulamaya girecek olan asgari ücret görüşmeleri başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında başlayan çalışmaya işçi ve işveren temsilcileri katılıyor. İşçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. TÜRK-İŞ, görüşmelerde işçi tarafını temsil edecek olan 5 kişilik heyette asgari ücretle çalışan kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçinin yer alıyor. Toplantıda takvim belirlenecek. Asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon ve geçinme endeksleri dikkate alınacak. İkinci toplantı Türk-İş’te olacak. İşçi tarafı beklentilerini dile getirecek. Üçüncü toplantıya ise işveren tarafı TİSK ev sahipliği yapacak. Son toplantı karar toplantısı olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda olacak bu toplantıda,, asgari ücret belirlenecek. Uzlaşı olması durumunda süreç erken tamamlanmış olacak. Asgari ücrette yeni rakamın belirlenmesiyle birlikte işsizlik maaşı ve staj ücretleri artacak. Genel sağlık sigortası primleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanma tutarlarında da değişiklik olacak.

Bakan Işıkhan yaptığı konuşmada asgari ücretin en önemli sosyal politika aracı olduğunu belirterek “Sadece asgari ücrete tabi olarak çalışanları değil, tüm çalışanları ve tüm iş verenleri ilgilendiren bir konudur. Son 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8,5 olarak gerçekleşen işsizlikle yaptığımız mücadeleye devam edeceğimizi bildirmek isterim. Ekonomideki bu genel toparlanma ile birlikte önümüzdeki yıl çok daha güçlü bir istihdam göreceğiz. Bir hakem rolü üstlenerek, işçi ve işverenimizin mutabakatı ile asgari ücreti tespit etmektir bizim görevimiz” dedi

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar ise “Hepimiz biliyoruz ki asgari ücret bir koruma ücretidir. Fiyat artışları her alanda devam etmektedir. Alınan tedbirler henüz işçinin mutfağına yansımamıştır. Açıklanan enflasyonla işçinin mutfağına yansıyan enflasyon arasında büyük dengesizlik vardır. Asgari ücret halen açlık sınırının altındadır. Bu ücretle işçi ve ailesi hangi zorunlu ihtiyacını karşılayabilecektir. Bir bütün olarak gelir politikası gözden geçirilmelidir. Komisyonun yapacağı çalışmalar sonrası asgari ücretin işçinin ve toplumun beklentilerine uygun olmasını bekliyoruz. Beklentimiz işçiye karşı yükümlülüklerin yerine getirilmesidir. Komisyon çalışmalarına katkımız bu çerçevede mümkün olacaktır”diye konuştu.

Halen asgari ücret net 11 bin 402 lira. Kulislerde asgari ücretin enflasyon oranına yüzde 10 refah payı eklenerek 16 bin tl olarak ilan edilmesi bekleniyor. AKP kulislerinde ise asgari ücretin net 17 bin 500 Tl olabileceği konuşuluyor. İkinci toplantı18 Aralık tarihinde yapılacak. (Sami Gökçe)

Exit mobile version