Çinçin, yöresel değerlerimizin önemine vurgu yaptı …
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, “Gastronomi Şehri Antakya” konulu toplantı gerçekleştirdi, yöresel değerlerimizin önemine vurgu yaptı.
Odalarına ait mutfak müzesinde düzenlenen, Antakya Gastronomi Derneği yetkililerinin de hazır bulunduğu toplantıda Çinçin; baba, ata mirasına sahip çıkmanın, Antakyalı olarak, Hataylı olarak görevleri olduğunu söyledi, bunun gözden uzak tutulacak mevzu olmadığını dile getirdi.
Dünyada artık kişilerin damak zevkinin peşinden gittiğini, lezzetleri yerinde görmek, tatmak istediğini belirten Çinçin “Tescillenmiş künefemiz gibi bu konuda cazip yüzlerce ürünümüz var. Bunlar hazinemizdir, evlatlarımızın geleceğidir. Tüm dünyada, ülkelerin, illerin bu ürünlere sahip çıkma yarışı var. Ney kamışından, sürk çökeleğine kadar tüm değerlerimize sahip çıkacağız.
ATSO olarak tek başımıza bunu yapmamız mümkün değil, el birliğiyle değerlerimizi kalıcı hale getireceğiz. Hep birlikte Antakya’mızı dünya gastronomi listesinde kalıcı hale getireceğiz. Lezzetlerimizi tarifine uygun, ticari değil gerçekten damağa dile, lezzete hitap edecek şekilde sunacağız.”
Çinçin, toplantıda ‘Türkiye’de Suriyelilere ve Türklere Mesleki Beceri Kazandırma Kursları’ projesi ile ilgili bilgiler de verdi, bu girişim ile 240 kişinin meslek sahibi yapılacağını bildirdi.
Kahraman: Değerlerimiz belgelenmeli …
Toplantıda ayrıca, bölgemizin ekmek kültürüne değinildi, bu konuda hazırlanan ekmek belgeselinin önemine dikkat çekildi. Antakya Gastronomi Derneği Başkanı Ünal Kahraman, değerlerimize sahip çıkılmasının, bunların belgelenmelerinin gerekliliğine değindi, 8 aylık bir çalışma olan ekmek belgeselinin bu konuda eksikliği gidereceğini ifade etti. Ekmek popülasyonu, kültürel değeri, pişirme teknikleri, sondaj çalışmalarının yapıldığını söyleyen Kahraman, eski usul pişirme tekniklerini de ele aldıklarını bildirdi.
-Mehmet ÖZGÜN-