“Atatürk ve Cumhuriyeti Türkiye’den çıkarın Afganistan kalır”

Emekli Tuğgeneral ve İstanbul Aydın Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmakta olan Dr. Naim Babüroğlu, Hatay’ın Arsuz ilçesinde gerçekleşen “Atatürk ve Cumhuriyetimizin 100. Yılını Konuşuyoruz” konferansında Hataylı hemşehrilerine Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini anlatırken, “Atatürk ve Cumhuriyet’i Türkiye’den çıkarın Afganistan kalır” Sözüne vurgu yaptı.  Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Antakya, İskenderun, Arsuz ve Karaağaç şubelerinin ortak işbirliğiyle düzenlenen ve Antakya Gazetesi’nin […]

Emekli Tuğgeneral ve İstanbul Aydın Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmakta olan Dr. Naim Babüroğlu, Hatay’ın Arsuz ilçesinde gerçekleşen “Atatürk ve Cumhuriyetimizin 100. Yılını Konuşuyoruz” konferansında Hataylı hemşehrilerine Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini anlatırken, “Atatürk ve Cumhuriyet’i Türkiye’den çıkarın Afganistan kalır” Sözüne vurgu yaptı. 

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Antakya, İskenderun, Arsuz ve Karaağaç şubelerinin ortak işbirliğiyle düzenlenen ve Antakya Gazetesi’nin katkılarıyla gerçekleşen konferansta konuşan Dr. Babüroğlu, 100 yaşına giren Cumhuriyet’in inanç, güç ve yüksek bir iradenin sonucu olduğuna vurgu yaparak mucize olduğunu ve bu mucizenin de Atatürk’ün mucizesi olduğunu aktardı.

Dr. Naim Babüroğlu konuşmasında özetle şöyle dedi:

“Cumhuriyet olmasaydı burada şimdi hiçbirimiz olmayacaktık. Dünyada bir mucize varsa o da ATATÜRK’ün mucizesidir,Cumhuriyetle birlikte 3 yıl içinde Türkiye, uçak fabrikası kurdu,Kolera aşısını üretti ve Çin’e yardım olarak gönderdi. 2 Ekim 1923’te kadınlar nüfus sayımında yoktu, Şu kadar asker, şu kadar eşek sayılırdı , kadın sayılmazdı. Medeni kanundan önce bir erkek 4 kadınla evlenebilirdi, kadının miras hakkı yoktu. Kadın sosyal hayatta yoktu. Medeni kanunla Türk kadını bugünkü haklarına kavuştu,1934’de de seçme-seçilme hakkı elde etti. Türk kadını milletvekili seçildi, İsviçre 37 yıl sonra kadınına milletvekili seçilme hakkı verdi.İtalya, Fransa ise 12 yıl sonra, Japonya daha 1971 yılında kadınına milletvekili seçme hakkı verdi 1934 yılında % 4,5 kadın milletvekili oranı ile Türkiye en fazla kadın milletvekili olan ülke konumundaydı. Diyerek Cumhuriyet’in kadınlara verdiği hakları ve görünürlüğü hatırlattı.

Cumhuriyet’in ırk, dil, din, mezhep, inanç gözetmez, ayrıştırmaz ve birleştirir gücünü anlatam Babüroğlu, ” Ben Cumhuriyet çocuğu olduğum için çok mutluyum. Bu cumhuriyet sayesindedir ki ben general oldum, Hatay’ın Çekmece köyünden çıktım, bu cumhuriyet beni general yaptı.” dedi.

Hataylı Dr. Naim Babüroğlu, Hatay benim şahsi meselemdir sözünün önemini ve Atatürk ile olan ilişkisini anlatırken ADD Antakya, İskenderun, Arsuz ve Karaağaç şubeleri ve Antakya Gazetesi ile gerçekleşen ortak konferansının son bölümünde yine Cumhuriyet ve Atatürk kelimelerinin altını çizerek ciddi bir söylem aktardı:

“ Atatürk ve Cumhuriyeti Türkiye’den çıkarın, geride Afganistan kalır” – Meriç Demiray-

Exit mobile version