DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 6 Şubat programı çerçevesinde Hatay’da çeşitli ziyaretlerde bulundu. 6 Şubat depreminden sonra yaşanan sorunların hala çözülmediğini vurgulayan Babacan, Hatay’daki durumun iç açıcı olmadığını belirterek, “Belirsizlik ve iletişimsizlik sorunların kaynağıdır,” dedi.
Hatay’daki Durum: Belirsizlik ve Plansızlık
Babacan, Ekim ayında Hatay Valiliği tarafından açıklanan verilerden örnekler vererek, yaşanan durumu çarpıcı bir şekilde özetledi. Hatay’da inşa edilmesi gereken bağımsız bölüm sayısının 158 bin 200 olduğunu, ancak bunun yalnızca 18 bin 404’ünün kura çekildiğini ifade etti. Anahtar teslimi yapılan konut sayısının 6 bin 868, yerleşen aile sayısının ise 3 bin 301 olduğunu belirten Babacan, bu rakamların mevcut tabloyu yeterince açıkladığını söyledi. Ayrıca, bir yılda 354 bin konut sözü verildiği ancak iki yıl sonunda yalnızca 201 bin konutun teslim edilebildiğini vurguladı.
Hatay’daki iki temel sorunun plansızlık ve iletişimsizlik olduğunu dile getiren Babacan, “Plan ve program eksikliği belirsizliği artırıyor, bu da vatandaşların yaşadığı temel sıkıntılardan biri,” dedi. Babacan, Hatay Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği’ne yaptığı ziyarette, esnafın ve KOBİ’lerin en büyük şikayetinin belirsizlik olduğunu belirtti. Esnafın, iş yapmak istediklerini ancak hangi alanda ne yapılacağı konusunda net bir bilgiye sahip olamadıklarını ifade ettiklerini söyledi. Ayrıca, sanayi sitesindeki 500’ün üzerindeki işyerinin yıkıldığını ve bu yıkımın ancak sınırlı bir şekilde ilerlediğini de ekledi.
İletişim Kopukluğu: Hatay ve Ankara Arasındaki Bağlantı Sorunu
Babacan, Hatay ile Ankara arasındaki iletişim eksikliğine dikkat çekerek, “Ankara ile Hatay arasındaki iletişim çalışmıyor. Yerel yönetimler ve vatandaşlar arasında da bir kopukluk var. Sorunları çözmek için önce bu problemleri doğru şekilde tespit etmek lazım,” dedi. Hatay’daki vatandaşların derdini ilgililere ulaştırmada zorlandığını ifade eden Babacan, şeffaflık eksikliğine de vurgu yaptı. “Eğer işler doğru yapılıyorsa, şeffaf yapılır. Ancak insanlar sorularına cevap alamıyorsa, bu ya bilgi eksikliğinden ya da planlamadaki yetersizlikten kaynaklanıyordur,” diye konuştu.
Hatay’ın Sorunları İçin Kanun Gerekiyor
Babacan, Hatay’ın sorunlarının çözülmesi için 13-14 maddelik bir kanun gerekliliğine değindi. Hatay’daki yerel yetkililerin sıkça “Ankara’dan talimat yok” veya “Kanun yer vermiyor” gibi şikayetlerde bulunduklarını belirten Babacan, “Bu tür kanun sorunları Meclis’te hızlı bir şekilde çözülebilir. Biz Meclis’ten binlerce maddelik kanunları üç günde geçirdik,” dedi. Babacan, Hatay’ın sorunlarını çözmek için gerekli yasal düzenlemelerin kısa sürede yapılabileceğini söyledi ve bunun için siyasi iradenin gerekliliğine vurgu yaptı.