Bakan Ersoy : Hatay dünyanın sayılı şehirlerinden biri olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay’da il genel koordinasyon toplantısına katıldı. Hatay İl Genel Koordinasyon Toplantısı’nın ardından depremde hasar gören ve Bakanlık desteğiyle yeniden faaliyete geçen tescilli yapı Le Reve Otel’i ziyaret eden Ersoy, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde […]

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay’da il genel koordinasyon toplantısına katıldı. Hatay İl Genel Koordinasyon Toplantısı’nın ardından depremde hasar gören ve Bakanlık desteğiyle yeniden faaliyete geçen tescilli yapı Le Reve Otel’i ziyaret eden Ersoy, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde yürütülen “Koruma Amaçlı İmar Planı”nda son aşamaya gelindiğini açıkladı.Deprem bölgesindeki kültür varlıklarının restorasyonu ve yeniden ihyasına ilişkin  açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy ; “Bu bağlamda destek programını ciddi oranlarda artırdık. Özellikle proje ve uygulama desteği olarak iki bölümden oluşuyor. Proje destekleri konusunda 750 bin liralık destek veriliyor. Yoğunluk fazla olduğu için yeni bir düzenleme daha yaptık. Ben destek almayım Bakanlık yapsın’ dendiği zaman Kültür ve Turizm Bakanlığı da projenin tamamını üstlenip tamamlayabiliyor. Uygulama aşamasına gelen projelerde de özellikle özel mülkiyetteki yapılara destek olabilmek için 5 milyon liraya kadar destek programımız var. Eğer bu gastronomi veya otel yapısıysa 12,5 milyon liraya, cami veya kilise gibi ibadethaneyse orada da 30 milyon liraya varan destekler söz konusu. Antakya’nın özellikle kültür ve sanat hareketliliğiyle bununla beraber turizm hareketliliğiyle tekrar canlanacağını ve ekonomik aktivitelerin tekrar eskisi gibi olacağını düşünüyoruz. Koruma İmar Planı ile yeniden ihyalar gerçekleştikten sonra şehir tekrar ayağa kalktığı zaman bence bölgenin en örnek, dünyanın da sayılı şehirlerinden biri olacak. Çünkü bir plan dahilinde tekrar şehri ayağa kaldırmış olacağız. “dedi.

Bakanlık bünyesinde restorasyonu gerçekleştirilen önemli yapılar hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy ; “Biri Antakya Kent Müzesi, ikincisi Arkeoloji Müzesi. Bu iki yapıyla ilgili ihale çalışmaları tamamlandı. Restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmaları hızlı şekilde başladı. Bakanlığımıza bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğünün bu bölgede çok fazla yapısı var. Bunların 43’ünün şu anda ihale süreçleri tamamlandı, restorasyon ve rekonstrüksiyonla ilgili çalışmalar başladı. Yine 18 yapının projeleri hazırlandı ve şu anda ihale süreçleri devam ediyor. Onların da bir hafta içerisinde tamamlanacağını düşünüyoruz. 12 projenin de ihaleye hazırlanma aşaması bitti. Ocak içerisinde inşallah ihale süreçlerini tamamlayıp Bakanlığımıza bağlı ve ilişkili kurumların bütün restorasyon çalışmalarını başlatmış olacağız.”ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy, sonrasında depremlerde hasar gören ve yıkılan tarihi yapılardan Sarmiye Camisi, Antakya Katolik Kilisesi, Habib-i Neccar Camisi, Kurşunlu Han, Uzun Çarşı ile Ulu Cami ve Şehir Müzesi’nde incelemede bulundu.

Exit mobile version