Bakan Memişoğlu: Şu an alarm yok

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği (M çiçeği) ve Covid-19 ile ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini ancak şu an için herhangi bir alarm durumunun söz konusu olmadığını açıkladı.   Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 5 Temmuz’da M çiçeği virüsünün yeni bir varyantının Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin (KDC) doğu sınırında hızla yayıldığını ve bu varyantın şimdiye kadar karşılaşılan en […]

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği (M çiçeği) ve Covid-19 ile ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini ancak şu an için herhangi bir alarm durumunun söz konusu olmadığını açıkladı.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 5 Temmuz’da M çiçeği virüsünün yeni bir varyantının Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin (KDC) doğu sınırında hızla yayıldığını ve bu varyantın şimdiye kadar karşılaşılan en tehlikeli varyant olduğunu duyurdu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna dair Acil Durum Komitesi’nin tavsiyesini kabul ettiğini belirtti.

 

Aynı dönemde, birçok ülkede Covid-19 vakalarında artış yaşanıyor.

 

Ankara’da medya temsilcileriyle düzenlediği toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Memişoğlu, “Maymun çiçeği ve Covid-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz bulunmuyor” dedi.

 

M Çiçeği Hastalığı Nedir?

Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş kişilerden bulaşabiliyor. Virüs, vücut döküntülerine dokunmak ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılıyor.

 

İlk belirtiler, virüsü kaptıktan beş ile 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Hastalık, genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösteriyor. Özel bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, hastalık antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor ve çoğu vaka hafif geçiyor.

 

DSÖ, 2022’de ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle “Monkeypox” ismini “mpox” olarak değiştirmişti. – Volkan İcil-

Exit mobile version