Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Baro, suç duyurusu yaptı

Sermayesinin beş katı sermayesi

Sermayesinin beş katı sermayesi olan şirketler ile 100’ün üzerinde üyesi olan kooperatifler avukat tutmalı.

Hatay Barosu, esas sermayesinin 5 katı sermayesi bulunan şirketler ile 100’ün üzerinde üyesi bulunan kooperatiflerin zorunlu avukat bulundurmaları gerektiği konusunda Cumhuriyet Başsavcılıkları’na suç duyurusunda bulundu.
Hatay Barosu, suç duyurularını; Hatay, İskenderun, Dörtyol, Erzin, Samandağ, Kırıkhan, Reyhanlı ve Altınözü Cumhuriyet Başsavcılıkları’na yaptı. Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez imzalı yapılan suç duyurularında şöyle denildi:
“1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun, 23.01.2008 tarih ve 5278 sayılı Kanunun 329. maddesi ile değişik 35. maddesinde, “Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. Ancak, Türk Ticaret Kanununun 272’nci Maddesi’nde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan on altı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir” hükmü yer almaktadır.
İlimizde faaliyet yürüten ve Türk Ticaret Kanunun 272. Maddesi’nde aranan özellikleri taşıyan şirketler ve yapı ve kooperatiflerine yazı gönderilerek sözleşmeli avukatlarının var olup olmadığı, varsa mevcut sözleşmelerin ve Avukatları tarafından tanzim edilmiş en son düzenlenmiş serbest meslek makbuzunun bir sureti istenmiş olup; sözleşmeli avukatları yok ise, en kısa sürede bir Avukatla sözleşme yaparak sözleşmenin ve serbest meslek makbuz örneğinin bir suretinin, yazının tebliğ edildiği tarihten itibaren on beş gün içinde Baromuz Başkanlığına bildirmeleri istenmiş; ayrıca sözleşmenin devam ettiğine dair yükümlülüklerin gereği gibi takibi ile adli makamlara yönelik başvuruya yol açmamak için, devamında her ay için kesilecek serbest meslek makbuzun bir örneğinin Baro Başkanlığımıza iletilmesi; aksi takdirde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesi’nde yazılı yaptırım olan, ‘Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan on altı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgari ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir’ hükmünün uygulanması husu-sunda Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunmak zorunda kalacağımız bildirilmiştir. Bu hükmü yerine getirmeyen şir-ketler hakkında; Hatay, İsken-derun, Dörtyol, Erzin, Samandağ, Kırıkhan, Reyhanlı ve Altınözü Cumhuriyet Başsavcılıkları’na ayrı ayrı suç duyurusunda bulunulmuştur.” -Cemil Yıldız-