İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, Suriye’deki rejim değişiminin ardından Türkiye’den gönüllü geri dönüşlerin ivme kazandığını duyurdu. Yerlikaya, 9 Aralık 2024’ten bu yana 175 bin 512 Suriyelinin ülkelerine güvenli ve düzenli şekilde döndüğünü açıkladı.
Baas rejiminin çöküşüyle dönüşler arttı
Bakan Yerlikaya, 8 Aralık 2024’te 61 yıllık Baas rejiminin sona erdiğini ve Esed’in ülkesinden kaçtığını hatırlatarak, bu tarihin Suriye için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Yerlikaya, “Suriye’deki zulüm tarihin karanlık sayfalarındaki yerini aldı. Ülkenin özgürlüğüne kavuşmasıyla birlikte gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüşler hız kazandı” dedi.
Gönüllü dönüşlerde 915 bini aştı
Yerlikaya’nın verdiği bilgilere göre, yalnızca son dört ayda 33 bin 730 aileden oluşan 175 bin 512 Suriyeli Türkiye’den ayrılarak ülkesine döndü. 2017 ile 2025 yılları arasında ise toplam 915 bin 515 Suriyeli, gönüllü, güvenli ve onurlu şekilde Suriye’ye dönüş yaptı.
Göç idaresi 12 yıldır sahada
Göç İdaresi Başkanlığı’nın, 12 yıl önceki kuruluşundan bu yana en zorlu alanlardan biri olan göç yönetimini başarıyla yürüttüğünü belirten Bakan Yerlikaya, “2011’de başlayan Suriye İç Savaşı sadece büyük acılar değil, göç yönetimi açısından da büyük bir sınav getirdi. Bu sınavı hakkıyla verdik” ifadelerini kullandı.
Açıklamasında, göç politikalarının temelinde medeniyet değerlerinin ve uluslararası hukukun olduğunu vurgulayan Yerlikaya, “Göç konusunu, insani değerlerden taviz vermeden, hukuk çerçevesinde yönettik. Aynı kararlılıkla yönetmeye de devam edeceğiz” dedi.