Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen türbenin açılışının ilk olarak 23 Temmuz Perşembe günü saat 17.00’de yapılacağı duyurulmuştu. Program daha sonra 24 Temmuz Cuma günü saat 14.00’e alınmıştı.
Hatay Valiliğinden gelen yeni bilgiye göre, cuma günü yapılması planlanan açılış programı da ertelendi. Açılışın ertelenme nedeni ve yeni tarihe ilişkin henüz açıklama yapılmadı.
Restorasyon çalışmaları tamamlandı
Restorasyon kapsamında türbe ve mescit bölümleri enjeksiyon ve TRM uygulamalarıyla güçlendirilirken taş tamamlama çalışmaları gerçekleştirildi. Depremde yıkılan medrese ise onaylı projesine uygun şekilde yeniden inşa edildi.
Türbe ve medresenin ahşap doğrama ve döşemeleri ile tuvalet birimlerindeki seramik imalatları tamamlandı. Su kemeri, kale duvarları ve kaya kütleleri güçlendirilirken bölgede istinat duvarı, peyzaj ve yol düzenleme çalışmaları da yapıldı.
Bölgenin önemli inanç merkezlerinden
Tarihî Darb-ı Sak Kalesi üzerinde bulunan Bâyezîd-i Bistâmî Türbesi, Hatay’ın önemli inanç ve kültür merkezleri arasında yer alıyor.
İslam tasavvufunun önde gelen isimlerinden Bâyezîd-i Bistâmî’nin asıl kabrinin İran’ın Bistam kentinde bulunduğu, Kırıkhan’daki yapının ise adına yaptırılan bir makam türbesi olduğu kabul ediliyor.
Restorasyonu tamamlanan türbenin ziyarete açılacağı yeni tarihin ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
