BİK’ten internet sitelerine yeni düzenleme

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu tarafından kabul edilen Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği ile Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nde bazı maddelere ilişkin yapılan değişiklikler yayımlandı. Yapılan düzenlemeler, internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarını yeniden belirliyor. Analitik ölçüm sistemlerinden elde edilen veriler doğrultusunda, ziyaretçi trafiklerinde yaşanan değişimlerin çeşitli uygulamaları doğurduğu gözlemlendi. Bu uygulamalar arasında […]

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu tarafından kabul edilen Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği ile Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nde bazı maddelere ilişkin yapılan değişiklikler yayımlandı.
Yapılan düzenlemeler, internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarını yeniden belirliyor. Analitik ölçüm sistemlerinden elde edilen veriler doğrultusunda, ziyaretçi trafiklerinde yaşanan değişimlerin çeşitli uygulamaları doğurduğu gözlemlendi. Bu uygulamalar arasında mahsup, müeyyide ve resmî ilan yayımlama hakkının durdurulması gibi yaptırımlar bulunuyor. Ayrıca, bazı haber sitelerinin SEO haberciliğine odaklandığı ve okuyucunun haber içeriğini tıklamasına yönelik stratejiler geliştirdiği tespit edildi.
Yeni düzenlemeyle, asgari ziyaretçi trafik sayılarının yüzde 50 oranında düşürülmesi ve trafiği yüksek sitelere ek gösterge oranlarının artırılması kararlaştırıldı. Günlük asgari tekil ziyaretçi ve sayfa görüntüleme sayılarında da önemli indirimler yapılacak.
Ziyaretçi trafik ek göstergelerinde yapılan değişikliklere göre, internet haber sitelerinden, kategorilerine ait asgari fikir işçisi sayısının en az 2 katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısının 2 katının üzerinde olanlara yüzde 50, en az 3 katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısının 3 katının üzerinde olanlara ise yüzde 100 oranında ek gösterge verilecek.
Ayrıca, ziyaretçilerin sayfada kalma sürelerine ilişkin yeni düzenlemeye göre, 1., 2., 3., 4. ve 5. kategorilerdeki internet haber sitelerinin ziyaretçileri günlük ortalama en az 30 saniye, Genel Kategori’de ise en az 1 dakika sayfada kalacak.
Bu düzenlemeler 1 Ekim 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version