Bilirkişi raporu: ”Yıkım depremin büyüklüğüyle açıklanamaz”

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 97 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Özkan Gold City bloklarına ilişkin yeni bir bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, “Eğer yapıda beklenmedik şekilde yıkılma meydana geliyorsa; bu durum yalnızca binanın karşılaştığı depremin büyüklüğü ile açıklanamaz” denildi. Rapor, Hatay’ın Antakya ilçesinde, AK Partili müteahhit Mehmet Özkan ve kardeşleri tarafından inşa edilen blokların […]

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 97 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Özkan Gold City bloklarına ilişkin yeni bir bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, “Eğer yapıda beklenmedik şekilde yıkılma meydana geliyorsa; bu durum yalnızca binanın karşılaştığı depremin büyüklüğü ile açıklanamaz” denildi.

Rapor, Hatay’ın Antakya ilçesinde, AK Partili müteahhit Mehmet Özkan ve kardeşleri tarafından inşa edilen blokların zemin ve asma katlarının tamamen yıkıldığına dikkat çekerek, yıkılma şeklinin 2007 deprem yönetmeliğine göre kabul edilebilir bir hasarlanma biçimi olmadığını vurguladı.

Bilirkişi raporu, Bartın, Batman, Bursa Teknik, Çanakkale Onsekiz Mart, Isparta Uygulamalı Bilimler ve Süleyman Demirel Üniversitelerinden 12 akademisyenin imzasını taşıyor. Raporda, yapıların beton sınıfının ve donatı çeliği dayanımlarının yetersiz olduğu tespit edildi.

Yapılan zemin etütlerinin de yetersiz olduğu vurgulanarak, “Zemin homojen olmayan bir malzemedir. Temelin oturduğu zeminde herhangi bir arazi deney verisi görülmemektedir” ifadesi yer aldı.

Müteahhit Mehmet Özkan ve kardeşi Yusuf Özkan hakkında tahliye kararı verilmesinin ardından davanın üçüncü duruşması bekleniyor. Rapor, ilgili müteahhitler ve diğer yetkililer hakkında sorumluluklar ve kusur dereceleri tespit ediyor.

Bilirkişi Raporunun Öne Çıkan Tespitleri:

Yapı yönetmeliklerine uygun olmayan zemin etütleri.
Yetersiz beton ve donatı çeliği dayanımları.
Müteahhit ve yapı denetim firması sorumlulukları net bir şekilde tanımlandı.

Davanın seyrini etkilemesi beklenen bu rapor, depreme dayanıklı yapı standartlarının önemini bir kez daha gündeme taşıdı. – Volkan İcil-

Exit mobile version