Bir tarafta VALİLİK… Bir tarafta BELEDİYE!

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Gastronomi Evi’ne alternatif bir diğer çalışmaya, Hatay Valiliği imza atıyor. Burada dikkati çeken şey, Hatay Valiliği’nin, ‘Gastronomi Evi’ ismini kullanmak yerine “Mutfak Sanatları Merkezi” ifadesinde durması! Ancak isim değişse de, buradaki sunumlar, Hatay Gastronomi Evi ile aynı paralellikte olacak. Kentin yöresel lezzetleri, Asi Nehri manzarasıyla tadılabilecek. Popayán (Kolombiya), Chengdu (Çin), Östersund (İsveç), […]

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Gastronomi Evi’ne alternatif bir diğer çalışmaya, Hatay Valiliği imza atıyor. Burada dikkati çeken şey, Hatay Valiliği’nin, ‘Gastronomi Evi’ ismini kullanmak yerine “Mutfak Sanatları Merkezi” ifadesinde durması! Ancak isim değişse de, buradaki sunumlar, Hatay Gastronomi Evi ile aynı paralellikte olacak. Kentin yöresel lezzetleri, Asi Nehri manzarasıyla tadılabilecek.

Popayán (Kolombiya), Chengdu (Çin), Östersund (İsveç), Jeonju (Güney Kore), Zahle (Lübnan), Florianopolis (Brezilya), Shunde (Çin), Tsuruoka (Japonya), Belém (Brezilya), Bergen (Norveç), Burgos (İspanya), Dénia (İspanya), Ensenada (Meksika), Parma (İtalya), Phuket (Tayland), Rasht (İran İslam Cumhuriyeti), Tucson (A.B.D.), Alba (İtalya), Buenaventura (Kolombiya), Cochabamba (Bolivya), Macao Özel Yönetim Bölgesi, Panama (Panama), Paraty (Brezilya) ve San Antonio (Amerika Birleşik Devletleri).
Eldeki liste, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın Gastronomi ünvanlı kentleri. Türkiye ise bu listeye şu ana kadar
Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar’ı ekleme başarısı gösterdi. Bu listede olmanın en dikkati çeken avantajını, uluslararası bir seyahat firmasının şu cümleleri netleştiriyor…
“Eğer siz de ‘midesinin götürdüğü yere’ gidenlerdenseniz, UNESCO onaylı dünyanın en iyi gastronomi kentleri listesi tam size göre. Yeni tatlar keşfetmek için yolculuk planlarınızı yapmaya başlayın!”
Hatay için söylenense, dikkat çekiyor…
“Hatay, farklı kültürlerin birlikte yaşadığı bir kent. Farklı kültürlerin mutfak gelenekleri, Hatay’da buluşmuş ve kentin mutfağı da yüzyıllar içinde geleneksel bir füzyon mutfağına dönüşmüş. Sadece Türkiye’deki değil, tüm dünyadaki gastronomi meraklıları Hatay’ı çoktan keşfetti. Eğer Hatay’ı hâlâ keşfetmediyseniz, şimdi tam sırası. Evinizden çıktıktan sadece birkaç saat sonra Hatay’da güzel bir sofranın başına oturabilirsiniz!”
-BİR TABELA!-
Eldeki tablonun bu herkese keyif veren notları arasından çıkıp, Antakya özelinde biraz mola alalım mı? Az biraz eldekinde ilerleyelim! Var olanları, olmayanları, olması planlananları, projelendirilenleri derleyelim ve biraz da ekleme yapalım! Zira Hatay’ın ‘Gastronomi’ kimliğinde son dönemde çok da konuşulmayan bir rekabet yaşanıyor.
Tam da bu noktada, 19 Mart 2019’da açılan Hatay Gastronomi Evi ile başlayalım. Açıldığı günden bugüne oldukça mesafe kat eden Gastronomi Evi, 600 çeşit yemeğin Hatay coğrafyasında durma avantajı ile ilerliyor. Bünyesinde sık sık gerçekleştirdiği etkinliklerle de adını gündemde tutmaya çalışıyor. Ancak Gastronomi Evi’ne giden yolun üzerindeki eski yapıların bakımsızlığı eleştiri konusu oluyor. Bugün fotoğrafladığımız bir yön tabelası buna dair. Tabela, Hatay Gastronomi Evi’ne gidecek yönü işaretlerken, arka plandaki yarı yıkılmış eski bir Antakya evi, kent hikâyesinin yok olan hikâyeleri adına kötü bir örnek sunuyor.
Uzun bir süredir harap olan evin yıllar içinde yıkılan 2. katı ile beraber, yanı başından ilerleyenler için de tehlike yarattığına dikkat çekiliyor.
-REKABET!-
2019 Mart ayı ile beraber hizmete giren Hatay Gastronomi Evi, son dönem başka bir taleple gündemde. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın, Hatay Gastronomi Evi’nde alkol servisi yapılamadığı için “bir defa gelen turistin bir kere daha gelmediğini” söylemesi ile başlayan tartışma bu anlamda sürüyor. Mart 2019’da açılan Gastronomi Evi için bu tartışmanın zamanlamasını, Hatay Valiliği’nin açmaya hazırlandığı ikinci Gastronomi Evi ile ilgili olduğunu düşünenlerin ifadesi ise dikkat çekici.
Bu konuda konuşan bir turizmci şunları söyledi:
“Sizi bilmem ama ben hesapladım. 1 yıl, 3 ay, 19 gün. Yani 477 Gün. Bu kadar zamanda tek bir kere gündeme gelmemiş bir konunun şu an konuşulması ilginç. Bir de açıklamayı ben de okudum. O daha ilginç! Yabancı turistlerden mi bahsediliyor? Merak ettim, nerede onlar? Bu kente şu an gelen, gelebilen turist kitlesi hala turlar üzerinden, ki bu da var ile yok arasında şu an. Tamam, alkol servisi önemli, ama Gastronomi Evi için, ‘bir daha gelmeleri için alkol şart’ demek de biraz garip oluyor.
Açıkçası, tabi ki önemli. Zira yurt dışında da bir restorana gittiğinizde, şarap listesi istersiniz, ki menüyü zenginleştiren bir detaydır bu ama… Hatay Gastronomi Evi için yapılması gerekenler listesinde hala çok şey varken, ‘bu olmazsa, bir kere gelen bir daha gelmez’ demek, çok gerçekçi değil.
ncelikle onlara en net tavsiyem, kendilerine ait servis malzemeleri ürettirsinler. Çatallar, kaşıklar, bıçaklar… Bu kenti onlara anlatacak desenlerle süslenmiş tabaklar… Masalarda özel örtüler, armalar, logolar… Bunlar var mı? Yok! Bir de şu mesele var ki… Gastronomi Evi’ne giderken, sizi yıkık evler karşılıyor. Hatta size ilettiğim o yön tabelasını fotoğrafladınız mı bilmiyorum, ama bu görsel, gelenler için pek de hoş bir görüntü sunmuyor.
Bu evlerin birilerine ait olması değil sorun, ama bu halleriyle, uzun yıllardır yok oluş hikâyelerinin son noktası için bekliyor olmaları asıl sorun ve hala gelen misafirlerce fotoğraflanıyor olmaları!”
-VALİLİK!-
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Gastronomi Evi’ne alternatif bir diğer çalışmaya ise Hatay Valiliği imza atıyor. Valilik öncülüğünde “Kültür-Sanat Merkezi” haline getirilmesi kararlaştırılan tarihi binanın restorasyonu için çalışmalar da bu yönde devam ediyor.
Burada dikkati çeken şey, Hatay Valiliği’nin ‘Gastronomi Evi’ ismini kullanmak yerine “Mutfak Sanatları Merkezi” ifadesinde durması! Ancak isim değişse de, buradaki sunumlar, Hatay Gastronomi Evi ile aynı paralellikte olacak, kentin yöresel lezzetleri de Asi Nehri manzarasıyla tadılabilecek.
Vali Doğan’ın bu konudaki son açıklaması da Gastronomi Turizmi merkezli olmuş ve şunları söylemişti:
“İnsanlar, hafta sonları, özellikle yöresel lezzetleri tadabilmek anlamanda Hatay’a geliyorlar. Bu lezzetleri sunarken, açıkçası biraz zorlanıyoruz. Çok yeterli mekanlarımız yoktu. Burasının tamamlanmış olmasıyla birlikte, Hatay’ın çok büyük bir ihtiyacı karşılayacak. Hafta sonu gelen misafirlerimiz, buradan faydalanacaklar ve memnun olacaklar diye düşünüyorum. Böyle tarihi bir binada, bu atmosferde, Asi Nehri’nin kenarında, güzel bir ortamda mutlu vakitler geçirirler diye düşünüyorum.”
-ALKOL!-
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın, Hatay Gastronomi Evi’nde alkol servisi yapılamadığı için bir defa gelen turistin bir kere daha gelmediğini söylemesi ile başlayan tartışmaya işaret edenler, Valilik ile Belediye arasında bu anlamda yaşanan üstü kapalı rekabetin söz konusu talebi gündeme taşıdığını söylerken, “Mutfak Sanatları Merkezi” bünyesinde alkol servisi yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu. Tamer Yazar

Exit mobile version