“İletişim, öğrenebileceğiniz bir beceridir; bisiklete binmek ya da yazmak gibi. Üzerinde çalışmaya istekliysen, hayatının her kısmının kalitesini hızla artırabilirsin.”
-Brian Tracy-
Son dönemlerde dijital ortamda iletişim kurmak sıkıntılı bir hal aldı, dolayısıyla iletişim kurmak unutulan bir eylem haline geldi. Klavye kahramanı olduk hepimiz ama bu ne kadar gerçeğe yansıyor tartışılır.
Sabah bir uyanıyoruz dışarısı sanki beyaz örtü ile örtülmüş gibi her yer bembeyaz, kış masallarını aratmıyacak türde bir doğa manzarası. Sosyal medyada çoğumuz bu doğa güzelliğinin en güzel can alıcı yönlerini paylaşıyor, kimi romantizmi, kimi o anın tadını çıkaran fotoğraflar, güzel hoş ama bu durumda, yapılması gereken şey kışın mağdur olan insanlarla iletişime girmek ve mağduriyetlerini bir şekilde gidermeye çalışmak en insani görevimiz olmalı. Yani madalyonun öbür yüzünü görmeye çalışırsak o zaman güzelliklerin tadını çıkarabiliriz.
Jim Rohn’a göre, “Etkili iletişim bildiğinin % 20’sidir. Ancak %80’i bildiğin şey hakkında neler hissettiğindir.”
Gandhi, her şeyin temeline dili koymuş ve şöyle temellendirmiştir:
“Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür…
Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür…
Duygularınıza dikkat edin;davranışlarınıza dönüşür…
Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür…
Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür…
Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür…
Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür…”
“Nasıl iletişim kurabilirim?” sorusunun cevabı çok net aslında: eleştirmemek, dinlemek, yargılamamak, empati kurmak, sabır göstermek, gerçekten ilgilenmek, onaylamak, olduğu gibi kabullenmek.
Tüm bunlar etkili iletişimin ana kodlarıdır.
Etkili İletişim Becerileri:
●Önce kendini iyi tanımak, kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek, ●Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek, kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyabilmek yani empati kurabilmek, ●Hoşgörülü ve önyargısız olmak, eleştirilere karşı açık olmak,
●Beden dili, göz kontağı, hitap, ses düzeyi kurabilmekten geçiyor.
İletişim kurarken yaptığımız hatalar ise kısaca şunlardır:
Emir vermek, tehdit etmek, uyarmak, konuyu saptırmak gibi hatalara düşüyoruz. İsim takmak, karşımızdakini sınamak, öğüt vermeye gayret etmek, eleştirmek, yargılamak, nutuk çekmek, suçlamak ve alay etmek en çok yaptığımız iletişim hatalarından sadece birkaçı. Doğru ve etkili iletişim, EMPATİ kurma yetimize bağlı…
Bu haftaki kitap tavsiyem:
WİLHELM REİCH ” DİNLE, KÜÇÜK ADAM”
YORUMLAR