Biz onlardan korkuyoruz…

Onlar da Bizlerden! Bazılarını kalabalık gruplar halinde, bazılarını tek başına görüyoruz. Belediyenin kontrolünde küpelenen köpekler dışında kalanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, tıbbi bakımlarının yapılması, kayıt altına alınması ve alındığı ortama geri bırakılmasına ilişkin aşamalar ise hiç bitmeyen bir sürece işaret ediyor. Antakya’dan Defne’ye, Samandağ’dan İskenderun’a, birçok yerde karşımıza çıkıyor, sokak köpekleri. Onlar, sahipsiz olanlar… Sahipsizlikleri yanı […]

Onlar da Bizlerden!

Bazılarını kalabalık gruplar halinde, bazılarını tek başına görüyoruz. Belediyenin kontrolünde küpelenen köpekler dışında kalanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, tıbbi bakımlarının yapılması, kayıt altına alınması ve alındığı ortama geri bırakılmasına ilişkin aşamalar ise hiç bitmeyen bir sürece işaret ediyor.

Antakya’dan Defne’ye, Samandağ’dan İskenderun’a, birçok yerde karşımıza çıkıyor, sokak köpekleri. Onlar, sahipsiz olanlar… Sahipsizlikleri yanı sıra ağır geçen kış şartlarında hayatta kalmaya çalışanlar… Hayvan severler ve bu alanda çalışan çok sayıda dernek tarafından mama ve barınak desteği sağlansa da, çaresizliklerine pansuman olmak çok da mümkün olmuyor.

Son dönemde, belirlenen bazı türleri üzerinden kayıt süreci başlatılan sokak köpeklerine yönelik en büyük çalışmayı ise yerel idareler yapıyor. Bu çalışmanın en büyük kısmını da henüz küpesi olmayanlar oluşturuyor.

-UYGULAMA-

Bu konuda alınan bilgiye göre, belediye ekipleri, ihbar üzerine gittikleri sokaklarda, küpesi bulunmayan sokak hayvanlarını uyuşturarak, veteriner hekim gözetiminde ambulansa bindiriyor. “Sahipsiz Hayvan Kayıt Defteri”ne kaydedilerek müşahedeye alınan hayvanlar, anestezi altında ve ameliyathane ortamında kısırlaştırılıyor, aşılama ve küpeleme işlemleri tamamlanıyor. Enfeksiyon oluşumunun önüne geçmek için de dişi köpeklere en az 7, erkek köpeklere de en az 5 gün tedavi uygulanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvan kayıt sistemine kaydedilen sokak hayvanları, alındıkları ortama geri bırakılıyor.

Tamer Yazar

Exit mobile version