Hayatı da, kenti de paylaşmak güzel ama… Paylaşılan hayatın da, kentin de bir düzene ihtiyacı olduğunu söyleyenler çok da haksız değil. “Kent içindeki köpeklerin bu şekilde toplu dolaşmasından tedirginiz” diyenler de!
“Tedavi gören köpekler, kısırlaştırma işleminin ardından, en az 21 gün süre ile müşahede altında kalıyor. Müdürlüğümüz, sokaklarda bulunan tüm hayvanların da ihtiyaçlarını karşılamak üzere, bir çalışma planı üzerinden hareket ediyor. Şehrin belli noktalarına yerleştirilen beslenme odaklarının temizlik, bakım ve mama takviyeleri düzenli olarak yapıyoruz!”
Açıklama, Düzce Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakımevi’nden. Antakya’da, Büyükşehir Belediyesi’ne ait ve konumu itibariyle tartışmalı barınağın aksine, yerleşim yerlerinden uzak bir noktada kurulan Bakımevi’ne gelen her hayvan için uygulanan standart bir işlem var. Buraya gelen hayvanlar, 6 aylık veya üzeri bir yaşı varsa kısırlaştırılıyor. Ardından kimlikleme işlemi yapılıyor ve doğal ortamına bırakılıyor.
-TEDİRGİN EDİYOR!-
Eldeki fotoğrafın Antakya kent merkezi için konuşan bir vatandaş ise mevcut tabloyu şöyle özetliyor:
“Eskiden, beslenme odakları denen noktalar her yerdeydi. Şimdi neredeyse birçoğu kaldırılmış durumda. Olanlar ise ya boş, ya bakımsız! Boşuna, etrafa konulan çöpleri parçalamıyorlar. Bu kadar kalabalık olmaları ise insanları tedirgin ediyor. Çocukları en çok da. Bu, hayvan sevmemekle ilgili bir durum değil! Şu hale bakıp da, ‘durumdan memnunum’ diyen biri var mı?”
-NE YAPILMALI?-
Bu konuda Antakya Gazetesi’ne konuşanlar ise şunları söylediler:
H.Ç. >> Apartmanımızın önünde hep iki kap var! Birinde su, diğerinde mama. Ama her defasında, içine atılan izmaritleri topluyorum. Sokak köpeklerinin durumu, ne yazık ki kediler gibi değil. Onlar daha ön planda. Ben, halkta oluşan tedirginliğin, belediyelerin iş bilmezliğinden kaynaklandığını düşünüyorum.
G.B. >> Benim de bir köpeğim var. Yemek saatini kaçırdığınız zaman havlamaya başlıyor hemen. Açlık, hepimiz için olduğu gibi onların da en hassas oldukları kısım. Beslenme odakları ne yazık ki düzenli olarak dağıtılmamış şehir içerisine. Bazıları boş. Bazıları çöp içinde. Denetim şart!
E.V. >> Bir kere barınak dediğiniz şey şehrin içerisinde olmaz. Zaman içine şehir içinde kaldığı söyleniyor, artan kentleşme ile beraber! O zaman durumu güncelle ve taşı. Çok zor değil! Olmamalı! -Tamer Yazar-