Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bölge Halkı “Yok” Diyor…

Uzmanlar ve bilimsel veriler,

Uzmanlar ve bilimsel veriler, “Yayladağı-Olgunlar Mahallesi afet tehdidinde, daha güvenli yere taşınmalı” diyor!

Yayladağı Kaymakamlığı, Olgunlar Mahallesi’nde bulunan 95 hanede oturan 310 kişiye hitaben, “Olgunlar Mahallemiz, uzman raporlarına göre afete maruz bölge kapsamındadır. Bu mahalledeki tüm sakinlerimizin taşınması gerekmektedir” tebliğini mahalle meydanında askıya çıkartırken, bölge halkı ise taşınmak istemiyor.
Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 20 Haziran 2019 tarihli yazısı ile Olgunlar Mahallesi’nin jeomedikal konumu itibariyle afet riski kapsamında olduğunu bildirirken, Yayladağı Kaymakamlığı da resmi uzman raporlarına istinaden, 4 Temmuz 2019 tarihli “Taşınmaz Zorunluğu” kararını mahalle meydanında askıya çıkardı. Olgunlar halkı ise taşınmak istemiyor. Bakalım gelişmeler ne yönde seyredecek.
-Olgunlar Mahallesi Asbest Maruziyeti-
Yayladağı ilçe merkezine 15 km.uzaklıktaki Olgunlar Mahallesi yerleşim alanında yer alan kayalar içinde, krizotil asbest lifleri ve tozu bulunmaktadır. Dolayısıyla halk, çevresel olarak krizotil asbest mineral tozu etkisindedir. Asbest tozuna maruziyet; tarla ve bahçe işleri sırasında, evlerin damlarında, duvarlarında sıva ve badanalarında asbestli malzeme kullanımı, asbestli malzemenin çıkartılması sırasında, hayvan
otlatma, sokak aralarının temizlenmesi, rüzgarla tozların taşınmasıyla olabilmektedir. Mahallede 90-95 hane yer almakta olup, bunların yaklaşık 70 adedi, yığma taş duvar, damlarında serpantin malzemesi ile sıva ve badanasında asbest malzeme kullanılmış olan konutlardır.
Evlerin içlerinde, sıva ve badanasında asbest malzeme kullanılmıştır. Nemlenme ve kuruma dönemlerinde sürekli tozlaşma olacağından, ev içinde solumaya bağlı olarak, insanlarda hasta olma riski olabilecektir.
Olgunlar Mahallesi merkezi ile tarla, bağ ve bahçeleri, asbestli zon üzerindedir. Bağ ve bahçe faaliyetleriyle sürekli tozlaşma olacağından, insanlar, asbest tozu maruziyeti altında kalabileceklerdir.
Jeolojik özellikleri, topoğrafik konumu, kaya düşmesi, heyelan, sellenme, asbeste maruziyet, tıbbi jeolojik riskler dikkate alındığında, Olgunlar Mahallesi’nin güvenli bir alana taşınması, 2010 yılı uzman raporlarıyla da önerilmekteydi. -Cemil Yıldız-