Borç Batağı Büyüyor: 25,8 Milyon İcra dosyası takipte!

Türkiye genelinde banka kredileri, kredi kartları ve ödenemeyen diğer borçlar nedeniyle takibi süren icra ve iflas dosyalarının sayısı 25 milyon 800 bin 756’ya ulaştı. Son altı yılda ise 24 bin 800 şirket konkordato sürecine girdi.

Ekonomik sıkıntılar vatandaşları ve şirketleri borç yükü altında bırakmaya devam ediyor. 2026 yılının ilk altı ayında icra dairelerinde günlük ortalama 27 bin 196 yeni dosya açıldı.

Haziran 2023’ten bu yana uygulanan dezenflasyon programına rağmen icra ve iflas dosyalarının sayısı 21,7 milyondan 25,8 milyona yükseldi. Yalnızca 2026 yılının başından bu yana yaşanan artışın 1,1 milyonu geçtiği belirtildi.

Karşılıksız çek ve protestolu senet sayılarındaki yükseliş de ekonomik daralmanın iş dünyası üzerindeki etkisini gözler önüne serdi.

Öte yandan 2018’den bu yana toplam 24 bin 800 şirketin konkordato sürecine girdiği kaydedildi. Konkordato, doğrudan iflas anlamına gelmese de şirketlerin borçlarını ödemekte ciddi güçlük yaşadığını ortaya koyuyor.

 

Exit mobile version