Bu Gurur Hatay’ın

“Hatay Sarısı” Marka Statüsünde ilk 10’da Defne Apollon İpekçilik’in mimarı, 25 yılı aşkın süredir gelenekselle yeniliği birleştiren, gece-gündüz demeden ipek böceklerine annelik yapan Emel Duman, Hatay’a gurur yaşattı. Ekodoku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi Üretim Direktörü ve Hatay Şube Müdürü Emel Duman ve Kooperatif Başkanı Esra Üzel Yüncüler’in “Barış İpeği” üretimine olan yoğun emekleriyle, Halkbank Üreten Kadınlar […]

“Hatay Sarısı” Marka Statüsünde ilk 10’da

Defne Apollon İpekçilik’in mimarı, 25 yılı aşkın süredir gelenekselle yeniliği birleştiren, gece-gündüz demeden ipek böceklerine annelik yapan Emel Duman, Hatay’a gurur yaşattı.


Ekodoku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi Üretim Direktörü ve Hatay Şube Müdürü Emel Duman ve Kooperatif Başkanı Esra Üzel Yüncüler’in “Barış İpeği” üretimine olan yoğun emekleriyle, Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması’nda 2494 başvuru arasından, Türkiye’nin Marka Kooperatifleri statüsünde finalist olarak ilk 10’a kaldı.

İlk 10’a kalmanın mutluluğunu yaşayan Defne Apollon İpekçilik ailesi, başta “Barış İpeği” üretimi olmak üzere, 10 yıldır arayışta olduklarını ve 4 yıl önce de tohumlarını bulup yaşattıklarını söylerken, aynı zamanda yok olma tehlikesinden kurtardıkları endemik bir ipek böceği türü olan Hatay Sarısı’nın yaşatılması ve tanıtılması için de çaba sarf ettiklerini ve Hatay sarısının daha fazla kişiye ulaşarak Hatay’ın bir tescili haline gelmesini istediklerini ifade etti.

Kültürel bir miras olan Hatay Sarısı, AR-GE çalışmalarıyla, aynı zamanda bilimsel yolcuğuna da 4 üniversitenin işbirliği ile devam ediyor. Bu değerli üretime; İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Elvan Özkavruk Adanır, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Berna İleri, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Demir ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Feza Can, Prof. Çoşkun Durgaç ve Araştırma Görevlisi Başak Tok Ulaşlı, gerçekleştirdikleri çalışmalar ve projelerle destek oluyor.
Hatay Sarısı’nın coğrafi işaret yolculuğu

Dünya ve ülke için çok önemli bir değer olan Hatay Sarısı için güzel bir haber daha geldi. Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve Tahir Dönmezer’in destekleriyle, Hatay Sarısı, coğrafi işaret için yolculuğa çıktı.

Barış İpeği üretiminin ve Hatay Sarısı’nın mimarı olan Defne Apollon İpekçilik Ailesi, bu değerin tüm Hataylılara ait olduğunu ve 50 yıl sonra gelen bu mirasın korunmasının gelecek için önemli olduğunu söylerken, bu konuda emeği geçen herkese teşekkür etti. -Duygu Ertaş-

Exit mobile version