Siz de Bırakabilirsiniz…
Bugün, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü. Uzmanlar, kullanımı zararlı olan ve her iki kullanıcıdan birinin erken ölümüne neden olan sigaraya karşı her yıl 9 Şubat günü Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde farkındalık çalışmaları yapıldığını kaydederek, “Sigaraya karşı yeterli önlem alınmadığı takdirde, 2030 yılında 8 milyon insanın tütün ve tütün ürünleri nedeniyle hayatını kaybedeceği” görüşünde.
Her yıl kutlanan 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün, sigaranın vücuda ne kadar çok zarar verdiğini bir kez daha dile getirmek amacı taşıdığını belirten uzmanların bu konudaki görüşleri şöyle:
“İçinde binlerce farklı zararlı maddenin bulunduğu sigara, içildiği andan itibaren, vücutta pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Her yıl dünya üzerinde milyonlarca insan sigara nedeniyle ölmektedir. Özellikle akciğer kanseri başta olmak üzere, birçok çeşit hastalığa sebep olur. Sigara içenler sadece kendisine değil, çevresindeki insanlara da zarar verir.
Sigaranın bırakılmasının ardından, vücut kendisini toparlayabilir. Bu düzelme, yıllar içinde yavaşça olan bir durum olsa dahi, ilk günden itibaren değişiklikleri hissedebilirsiniz. Eğer sigarayı bırakmak istiyorsanız, kanser ya da kalp-damar hastası olmayı beklemeyin. Sigarayı bıraktıktan sonra, vücudunuz, sigaranın vermiş olduğu tahribatı düzeltebilmek için 10 yıl mücadele verecektir. Buna yetecek kadar zamanınız olmayabilir. 9 Şubat, sigaradan kurtulmak ve sağlıklı bir hayata adım atmak isteyenler için önemli bir tarihtir.
Dünya Sağlık Örgütü ve yerel platformlar tarafından yapılan sigarayla mücadele, kararlı bir şekilde devam etmektedir. Özellikle, çocukların ve gençlerin sigaradan uzak durması adına pek çok etkinlik yapılmaktadır. Tütün kullanımından dolayı dünyada her yıl yaklaşık 6 milyon kişi hayatını kaybediyor ve bunun 5 katı sayıda insan hastalıklarla mücadele ediyor. Kanser türlerinin üçte birinin sebebiyse, tütün kullanımı olarak açıklanıyor.
Günümüzde, %80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,1 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyondan fazla kişi sigara içmektedir.
Dünyada her yıl 8 milyon kişi, tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası, doğrudan tütün kullanımının sonucu iken, 1 milyondan fazla kişi de tütün ürünü kullandığı için değil, tütün ürünü dumana maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Tütün dumanı, iç hava kirlenmesine sebep olan en tehlikeli maddelerden biridir. 69’u, kesin kansere sebep olduğu bilinen, 7000’in üzerinde kimyasal madde içermektedir. Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre, 700 milyon çocuk, yani dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanına maruz kalmakta ve her yıl, 60.000 çocuk, pasif etkilenimin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle 5 yaşından önce hayatını kaybetmektedir.
Uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyenlere hitaben, “Sevdiklerinize en güzel hediyeniz, sigarasız sağlıklı bir hayattır. Bütün vatandaşlarımıza, sigaradan arınmış mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileriz” mesajı verirken,
sigarayı bırakmak için 10 önemli nedeni şöyle sıraladı:
1. Öksürüğünüz geçer
2. Kalp krizi riskiniz azalır
3. Kansere yakalanma riskiniz düşer
4. Daha parlak ve canlı bir cilde kavuşursunuz
5. Tırnak ve parmaklarınızdaki sararmalar geçer
6. Astım ve KOAH hastalığının ilerlemesi yavaşlar
7. Üreme ve cinsel sağlığınızı riske atmazsınız
8. Daha uzun bir yaşam sürersiniz
9. Efor kapasiteniz artar
10. Felç riskiniz azalır
Uzmanlar, sigara bırakıldığı andan itibaren yaşanması muhtemel gelişmeleri de şöyle sıraladı:
-20.dakikada: Kan basıncı ve kalp hızı normale döner.
-8.saatte: Kanda oksijen düzeyi normale döner.
-24.saatte: Karbonmonoksit vücuttan atılır, akciğerler temizlenmeye başlar.
-48.saatte: Nikotin vücutta saptanamaz.
-72.saatte: Nefes almak kolaylaşır.
-2-12.haftada: Dolaşım düzelir.
-3-9.ayda: Nefes darlığı ve öksürük azalır.
-5.yılda: Kalp krizi riski yarıya iner.
-10.yılda: Kalp krizi riski, sigara içmeyenlerle eşitlenir ve akciğer kanseri riski yarıya iner.
Uzmanların, sigarayı bırakmak isteyenlere önerileri de şöyle sıralanıyor:
1.Egzersiz yapmak.
2.Yürüyüşe çıkmak.
3.Sakız çiğnemek.
4.Ellerinde bir kalem çevirmek ya da tespih çekmek.
5.Bol su içmek.
6.Derin nefes alıp vererek gevşemek.
7.Sinemaya gitmek.
8.Sigara içmeyen arkadaş ve aile fertleriyle zaman geçirmek.
-Haber Merkezi-