Caddedeki ağaçları söküyoruz!

Peki, Nasıl Söküyoruz “Antakya Atatürk Caddesi’nde asfalt ve kaldırım yenileme çalışmalarımız başladı. Çalışma kapsamında sökülen ağaçlar tekrar geri ekilmek üzere geçici olarak saksılara yerleştirildi” diyen Büyükşehir Belediyesi açıklamasını izleyenler, kökleri parçalanmış ve bir kısmı toprakta kalmış ağacın ne olduğunu soruyor! Yıllar içinde, yerel idarelerce hayata geçirilen birçok projeye ev sahipliği yapan Antakya Atatürk Caddesi, son […]

Peki, Nasıl Söküyoruz

“Antakya Atatürk Caddesi’nde asfalt ve kaldırım yenileme çalışmalarımız başladı. Çalışma kapsamında sökülen ağaçlar tekrar geri ekilmek üzere geçici olarak saksılara yerleştirildi” diyen Büyükşehir Belediyesi açıklamasını izleyenler, kökleri parçalanmış ve bir kısmı toprakta kalmış ağacın ne olduğunu soruyor!

Yıllar içinde, yerel idarelerce hayata geçirilen birçok projeye ev sahipliği yapan Antakya Atatürk Caddesi, son birkaç gündür, eldeki son projenin iptali ile beraber yol ve kaldırımlardaki malzemeyi sökmek için devreye giren ekipleri ağırlıyor. Asfalt olan yol sökülürken, kaldırımlarda uzun bir süre ‘atıl’ kalan süs havuzları da bu söküm işlemine dahil ediliyor.
Proje sonunda nasıl bir Atatürk Caddesi ile karşılaşacaklarının merakında duran vatandaş ve esnaf mı?
B.L. > Onca masraf! Yazık! Akşamları bari belli bir saatten sonra bıraksınlar. Geçen gün, asfaltı kıra kıra kamyona yükleyen bir makine vardı, cadde boyunca çalışan, onun gürültüsü yetti! En azından, akşamları evlerine dinlenmek için çekilen insanlara biraz saygı göstersinler. Zaten ne yaptıklarını da bilmiyoruz ya! Allah sonumuzu hayretsin!
T.N. > Otelde kalıyorum. Caddeyi trafiğe kapatmışlar. Epey bir kamyon vardı dün. Ama çok gürültü oluyor. Bence gün içindeki iş saatlerini kullansınlar bu çalışma için. Çünkü belediye hizmeti ya da başka bir şey, ne yaptığınız önemli değil. Öncelikle kent insanına saygı göstermelisiniz. Bu konuda çok netim. Sanki açık arazide çalışıyorlarmış gibi insanlar çok rahatlar. İlginç!
Y.Ö. > Sizle daha önce de konuştuk. Söyleyeceklerim değişmiyor. İlkinde, merak ediyoruz demiştik! Şimdi izliyoruz yaptıklarını. İnşallah güzel bir şeyler olur. Her şey değişiyormuş, öyle mi? Değişsin bakalım. Alıştık nasılsa kırıp dökmeye. Bozup yeniden yapmaya. Paramız çok ya! Ondan!
S.İ. > Açıklama yaptılar geçen gün. Hatta siz bana onu soruyorsunuz, biliyorum. Evimizin olduğu yere çok yakın. Görünce üzüldüm açıkçası. Ağaçları sökmüşler, tamam ama… Bu nedir? Kökleri parçalanmış bir ağaç değil mi? Peki, nasıl oldu bu? Topraktan nasıl çıkartmaya çalıştılar? Söke söke mi? Zorla mı? Yok mu bunun bir hal çaresi, bir yöntemi? İnsan üzülüyor… Yapılana… Olana… Yanlışa… Artan hatalara… Şehirleşme adı altında birikenlere…
-UYGULAMA!-
Ağaçların, bir yerden bir yere taşınma işlemi sırasında uygulanması gereken bazı prosedürler var. Buna dair paylaşılan bilgi şöyle:
“Taşınacak ağaçların topraklı taşıyıcı kök çapı belirlenmeli ve araziye işaretlenmelidir. Taşınacak ağaçlar, taşıma işleminden önce 1/3 oranında tepe budamasına tabii tutulmalıdır(yapraklı ağaçlar). Ağacın topraklı kök çapı belirlenip arazide işaretlendikten sonra, toprak nemli iken kazı işlemine başlanmalı ve belirlenen kök çapının etrafı ağaca zarar vermeyecek şekilde açılmalıdır. Toprak kütlesinin taşıma sırasında dağılmaması için de etrafı jüt bezi ve çemberler İle balyalanmalıdır. Dikim çukurunun dibine 30 cm kalınlığında organik gübreli toprak konulmalıdır. Taşınan toprak kütlesi ile kök çapı arasındaki kalan boşluklar toprak ve gübre ile doldurulmalıdır.” Peki, eldeki taşıma işleminin, mevcut standardın neresinde olduğunu soralım mı? -Tamer Yazar-

Exit mobile version