Çalışan emeklinin suçu ne?

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Türk-İş verilerine göre; 2021 yılı ocak ayından 2023 eylül ayına 4 kişilik bir ailenin gıda masrafı tam 5 katına çıktığını anımsatarak  ‘’Ankara’da yaşayan dört kişilik bir aile için açlık sınırı 13.334,13 TL’ye yükseldi. Bekar bir çalışanın ise aylık yaşam maliyeti 17.336 TL. Şimdi çalışmayan emekliye bir defaya mahsus olmak […]

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Türk-İş verilerine göre; 2021 yılı ocak ayından 2023 eylül ayına 4 kişilik bir ailenin gıda masrafı tam 5 katına çıktığını anımsatarak  ‘’Ankara’da yaşayan dört kişilik bir aile için açlık sınırı 13.334,13 TL’ye yükseldi. Bekar bir çalışanın ise aylık yaşam maliyeti 17.336 TL. Şimdi çalışmayan emekliye bir defaya mahsus olmak üzere 5.000 TL ikramiye verecekler. Bu rakam ile bir emekli bırakın aylık masrafını ödemeyi kirasını dahi ödeyemez’’ dedi.

Yönetilemeyen ekonomi ve derinleşen yoksulluk karşısında neye göre belirlendiği ve  işe yaramayacak çözümler üretildiğini vurgulayan Kara şunları vurguladı:

’İktidar, bu ikramiye için seçilen rakamı dahi tüm emeklilere vermeyi uygun görmüyor. Tekrar altını çizmek istiyoruz ki emeklilerin çalışmadan hayata tutunması bu şartlarda imkânsız. Eğer çalışan kişi yasalara uygun bir biçimde istihdam ediliyorsa, ilgili mevzuat hükümlerine göre kayda girer. SGK ve Gelir İdaresi başkanlığı, çalışanın hem sigorta sicilini hem de ödenen vergi stopajını kayıtlarında görür. Buna karşın mevzuata uygun koşullarda bordroda görünmeyen, yani kayıt dışı çalışanlar ise görülmez. AKP iktidarının günü kurtarmak adına ekonomi literatürüne eklediği yeni icatlar marifetiyle, kayıt dışı çalışan kişi nasibi olan  5.000 TL’yi alabilecek konuma gelirken çalışma hayatı sona erip yaşlılık aylığı bağlanan, geçim sıkıntısı nedeniyle çalışma zorunda olduğundan ifa ettiği serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla  gelir mükellefi sayılan emekli çalışanlar 5.000 TL ikramiyeden yoksun bırakılmaktadırlar.

O halde burada sormamız gerekiyor. Kayıtlı çalışmak cezalandırılmak anlamına mı geliyor? Yoksa gelir mükellefi olan ticarethane sahibi emekliler devlete ödediği stopajdan dolayı cezalandırılıyorlar mı? Hala ‘Türkiye Yüzyılı’nı adaletin yüzyılı yapma hayalimize adım adım yaklaşıyoruz’ diyebiliyor musunuz? (Sami Gökçe)

Exit mobile version