CHP, Can Atalay için AYM’ye gitti

CHP, Hatay TİP milletvekili tutuklu Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. CHP, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili ‘TBMM Genel Kurulu’nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısının okunması suretiyle Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve iptali ile ortaya çıkan eylemli İçtüzük değişikliğinin iptali’ istemiyle AYM’ye başvurdu. Başvuruyu ileten CHP Grup Başkan Vekili Gökhan […]

CHP, Hatay TİP milletvekili tutuklu Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

CHP, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili ‘TBMM Genel Kurulu’nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısının okunması suretiyle Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve iptali ile ortaya çıkan eylemli İçtüzük değişikliğinin iptali’ istemiyle AYM’ye başvurdu.

Başvuruyu ileten CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, vekilliğin düşürülmesinin ‘yok hükmünde’ olduğunu söyleyerek “Bekir Bozdağ’ın tarafsızlığını yitirdiği ortaya çıkmıştır” dedi.

Atalay’ın avukatları da vekilliğin iptal edilmesine karşı AYM’ye başvurma kararı almıştı. AYM bu iptal istemini 15 gün içinde kesin karara bağlamak zorunda.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davası tutuklusu Atalay’la ilgili iki kez hak ihlali kararı vermişti. Mahkemeler kararı uygulamayarak sürece aykırı şekilde Yargıtay’a göndermiş, Yargıtay da ‘kararın hukuki değerinin olmadığını’ öne sürmüştü. Bu durum yargıda kriz yaratmıştı.

11 Ocak’ta ise AK Parti ve MHP, Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için harekete geçmiş, MHP lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş toplanmıştı.

Atalay hakkında Yargıtay’ın vekillik düşürme kararı 30 Ocak’ta TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından okutulmuştu. Böylelikle Atalay’ın vekilliği düşürülmüştü. (Yusuf Cemil Karaçay)

Exit mobile version