“Sahte Diplomalar” için Meclis Araştırması istedi
Nepotizm Artışı, Sahte Diplomaya Yöneltiyor!
Hatay CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur, ülkede son günlerde baş gösteren sahte diploma olaylarını Meclis gündemine getirdi ve Meclis Araştırması yapılmasını istedi.
Bir grup Milletvekili arkadaşı ile birlikte TBMM’ye başvuran CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Türkçe sözlük karşılığı “akraba kayırma veya adam kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık” olan Nepotizm’in, insanları “sahte diploma” almaya ittiğini savundu.
Mehmet Güzelmansur, konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şunları kaydetti:
“Üniversite mezunu işsiz genç sayısı milyonları bulurken, sahte diplomalı doktor, öğretmen, akademisyen, bürokrat haberleriyle ülke gündemi sarsılmaktadır. Özellikle kamuda liyakatin yok edilmesi ve nepotizmin artması, sahte diplomayla istihdamı yaygınlaştırmaktadır.
TÜBİTAK’a sahte diplomalı uzmanların, önemli kamu kuruluşlarına sahte diplomalı bürokratların, üniversitelere sahte diplomalı akademisyenlerin girebiliyor olması, hem okumak yerine ‘emek hırsızlığıyla’ birkaç günde diploma sahibi olmak isteyenlerin, hem de ‘sahte diploma üretip satarak’ para kazanmak isteyen dolandırıcıların cesaretlerini artırmaktadır.
Sahte diploma dolandırıcılığı o kadar aleni hale gelmiştir ki, sosyal medya platformlarından veya kurulan web siteleri üzerinden, ilkokuldan üniversiteye kadar tüm kademeler için diploma tarifeleri ilan edilmektedir. Açık açık sahte diploma satışları yapılmakta, hatta reklamlar düzenlenmektedir. İnternetten veya sosyal medyadan iktidara karşı yapılan eleştirel yorumlar dahi anında tespit edilip, jet hızıyla işlem yapılırken, sahte diploma satış siteleri, illegal faaliyetlerine rahatlıkla devam edebilmektedir.
Sahte diploma satışı yapan, sahte diplomayla iş bulup, bundan da gelir elde eden kişilere yönelik cezaların yetersiz olması, bu suçun yaygınlaşmasının bir diğer nedenidir. Sahte diploma satanlar ya da kullananlar genellikle 2 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmakta, çoğu durumda da hükmün açıklanması geriye bırakılmaktadır. Dolayısıyla ceza yetersizliği de sahte diplomalıları artırmaktadır.
Özetle, ülkemizde liyakatin yok edilmesi, nepotizmin yaygınlaşması, sahte diplomayla önemli yerlere gelinebilmesi, denetimsizlik, cezaların yetersizliği sahte diploma satışının da sahte diplomalıların da artmasına neden olmaktadır. Bu durum pek çok kesimin mağdur olmasına yol açarken, adalet duygusunu ve umudu örselemektedir.
Yukarıda bahsedilen nedenlerle, sahte diploma satışı ve sahte diplomayla istihdamın önüne geçmek için sorunu etik, toplumsal, siyasal ve hukuksal bağlamda tüm yönleriyle araştırmak, ihtiyaç duyulan tüm denetim mekanizmalarını ve yasal düzenlemeleri belirlemek amacıyla, TBMM içtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.” -Haber/Cemil Yıldız-