Açıklama yapar mıyız?
Roma dönemi dendi… Eski Roma’dan kaldığı söylendi… Bir vinç yardımıyla kamyonlara yüklenmesinin ardından Müze korumasına alındığının altı çizildi… Ancak, aradan geçen süre içinde ne haklarında bir açıklama yapıldı ne de ‘şu ana kadar yapılan incelemenin’ sonucu paylaşıldı!
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, yeni Bakan Mehmet Nuri Ersoy ile başlayan dönemde ‘tarih ve kültür’ başlıklarında ciddi adımlar attığı yakından izlenirken, Müzeler başta olmak üzere, turizm destinasyonlarına yönelik projelendirmeler ise ardı ardına hayata geçiriliyor. Yurt dışına kaçırılan Anadolu emanetleri konusundaki kazanımların son adresi ise Çingene Kızı ile en parlak dönemini yaşıyor. Bu önemli mozaiğe dair parçalar, 26 Kasım itibarıyla Chicago’dan THY uçağıyla Gaziantep’e getirilecek ve Zeugma Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşturulacak.
Tüm bunları izleyen Antakya merkezli Hatay coğrafyası ise eldekilerin sessizliğinde atılan adımları sorgulamayı sürdürüyor. Özellikle de, kurutulan Amik Ovası ile başlayan hikayeye kurban verilen eski Roma Köprüsü’nün Antakya kent merkezindeki yerinde, Asi Nehri yatağında çıkan eski Roma dönemine ait mimari parçalar başlığında!
Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü eliyle bir vinç yardımıyla haftalar öncesinde nehirden toplanan parçalar, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin idaresindeki bir depoya kaldırıldı. Ancak, ne toplanan parçalara dair hikaye paylaşıldı ne de buna dair bir basın açıklaması yapıldı, ki Defne Uğur Mumcu’da çıkan mozaiklerin ‘saklı’ hikayesine de bu şekilde kaldığı yerden devam edildi! Peki, bu durum sadece bizlere mi garip gelmeli? Yoksa diğer STK’lar da süreci sorgulamalı mı? Bu konuda düşünsek mi? -Tamer Yazar-