Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Defne’nin meydanında Bir Şey Unuttuk!

Defne ilçesi Uğur Mumcu Meydanı Düzenleme Projesi’nin heyecanla beklenen kısmıydı.

Defne ilçesi Uğur Mumcu Meydanı Düzenleme Projesi’nin heyecanla beklenen kısmıydı. Ancak yerel seçimlerde yönetimin değişmesiyle, proje rafa kalktı ve Gezi Anneleri Heykeli de unutuldu. Peki, Defne eski Belediye Başkanı İbrahim Yaman’dan Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel’e geçen sürede ne değişti?

Hatay’ın Defne ilçesinin Uğur Mumcu Meydanı’nın orta yerine monte edilecek Gezi Anneleri Heykeli için yaptığı hazırlığı anlatırken, “Heykel için çalışmalara başladığımda, 5-6 ay kadar taş aradım, en sonunda da aradığım taşı Afyon’da buldum. Toplam kullanacağım taş malzeme, 70 ton. Bu malzemeyi, 3 tır yardımıyla, İstanbul’da, Polonezköy yakınlarındaki Cumhuriyet Köyü’ndeki atölyeme getirdik ve çalışmalara başladım. Yaklaşık 6-7 aydır da çalışıyorum. Kaba yontusu falan da bitti. Sanıyorum, 2 aya kadar tamamen bitmiş olur” ifadelerini kullanmıştı, Hataylı Heykeltraş Mehmet Aksoy. Konuştuğu dönemde, meydan düzenlemesi plan aşamasındaydı. Ancak bugün o meydan bitti. Heykel ise süreç içinde unutuldu.
-VİCDANİ!-
Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman döneminde ‘onaylanan’, yerel seçimler sonrası değişen Başkan ve Yönetim ile beraber bir daha gündeme gelmeyen heykel için konuşanlar ise, sürecin duygusal kısmının vicdanları yaraladığı konusunda hemfikir.
K.Ç. >> Okumuştum haberleri. Her şeyi unuttuğumuz gibi, bunu da unuttuk galiba. Bizler, balık hafızalı bir toplumuz. Yaşadıklarımız mı bizi bu hale getirdi bilmiyorum ama… Yaşamı sadece tüketir olduk. Sormuyor ya da sorgulamıyoruz. Bu heykelin bu kent için duygusal bir anlamı ve mesajı vardı oysaki.
J.M. >> Hadi biz hiç sormadık! Peki, Gezi Aileleri! Onlar hiç sordular mı acaba, “ne oldu” diye? Gerçekten de, ne oldu da vazgeçildi? Belki de, buradaki yerel idareciler de Ankara’dan korkmuştur. Ankara’nın Gezi’yi nasıl algıladığı belli!
O.F. >> Aslında koca bir ayıp, bu yaptığımız. Hem Gezi Ailelerine karşı ve hem de sanatçıya karşı. Bildiğim kadarıyla o heykel bitmişti. Monte için hazırdı. CHP’de, CHP’li olmayan kalabalıkları arttırırsanız, olacağı bu! Doğal olarak, Gezi’nin temsil ettiği değerler hiçe sayılıyor. Şaşırmıyorum.
-HİKAYESİ!-
Hataylı Heykeltraş Mehmet Aksoy, Hatay’ın Defne ilçesi için özel hazırladığı Gezi Anneleri Heykeli için heyecanını paylaşırken, şunları söylemişti:
“Heykel, 70 ton taştan yapıldı. 3.5 metre boyunda olacak, hatta biraz daha yüksek olabilir. Çünkü kaidesiyle birlikte toplam boyu 4 metreyi bulur sanıyorum. Detaylarına gelirsek eğer… Heykel’in ön tarafında, çapraz duruşta gençler var. Niye çapraz duruş? Çapraz duruşta, ayaklar da kollar da açık, göğüs ise en önde oluyor. Yani, çapraz duruş, ‘kalbimle’ diyen bir duruş… Öne çıkan da uydu aslında. Kalbiyle, ruhuyla olan insanlar Gezi’deydi. Bir Parti’ye ya da başka bir şeye aidiyet falan yoktu, ama kendileri istedikleri için, yaşananlar kendilerine dokunduğu için insanlar oradaydı… Bu anlamda, bu duruşu, kalbiyle ve ruhuyla orada oluşlarını göstermek için, bu çapraz duruşun çok önemli olduğunu düşündüm ve heykel çalışmamda da bu hareketi ön plana aldım.
Kollar açık olurken, parmaklar ise dal gibi oldu. 3 gencin yan yana gelişiyle de birlikte, o parmaklar bir ağaç görüntüsü verecek, ki heykelin gölgesi yere düştüğünde de adeta bir ağaç görüntüsü oluşacak… Öndeki gençlerin arkasında ise, acı olacak, gençlerin anneleri olacak. Anneler, gençlerin bir yerde koruması aslında. Onların da kolları açık olacak.
Yaşananları vicdana havale eden bir duruşları olacak… O annelerin ilkinin içinde bir çocuk var, göğsün içindeki o oyuğun içinde duruyor… Diğer iki annenin içinde de, mezar taşı sessizliğinde, mezar taşına benzeyen boşluklar var. O boşluklardan, o ilk annenin içindeki boşluktaki çocuğu görüyor olacaksınız.
Halkımız, bunu, kendisine göre anlayacak ve çoğaltacak diye düşünüyorum. Hatta her kişi, gördüğüne kendisinden de bir şeyler ekleyecek.”  Tamer Yazar