Deprem bölgesine 2.37 milyar kredi verildi

Deprem bölgesindeki işletmelere 2,37 Milyar Lira kredi kullanımı sağlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgelerde işletmelere yönelik desteklerin detaylarını paylaştı. Kacır, deprem acil destek kredisinden bugüne kadar 6 bin 924 işletmenin 2,37 milyar lira kredi kullandığını, bu kredinin 566 milyon liralık kâr payı veya faiz giderinin tamamının […]

Deprem bölgesindeki işletmelere 2,37 Milyar Lira kredi kullanımı sağlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgelerde işletmelere yönelik desteklerin detaylarını paylaştı. Kacır, deprem acil destek kredisinden bugüne kadar 6 bin 924 işletmenin 2,37 milyar lira kredi kullandığını, bu kredinin 566 milyon liralık kâr payı veya faiz giderinin tamamının KOSGEB tarafından geri ödemesiz karşılandığını bildirdi.

Bakan Kacır, CHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin’in deprem bölgesindeki işletmelere verilen desteklere ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı. 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen 11 ilde faaliyet gösteren işletmelere “Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı” kapsamında 450 milyon dolar kaynak sağlandığını belirten Kacır, işletmelere hasar durumu ve ölçeğine göre değişen oranlarda destek verildiğini vurguladı.


Kacır, destek programı kapsamında 31 Ekim 2023 tarihinden bugüne kadar 39 bin 680 işletmeye 12,8 milyar lira ödeme yapıldığını ve destek başvurularının ve ödemelerin devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, depremzedelere ilk 24 ayı ödemesiz olmak üzere 36 aylık faizsiz kredi imkânı sağlandığını da belirtti.
Bakan, KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için KOSGEB tarafından sunulan destek programlarına da değindi. “Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği” ve “Afet Dönemi İşletme Desteği” programlarıyla bin 414 işletmeye toplam 108,2 milyon lira destek verdiklerini kaydetti.

Kacır, iş yerleri ağır hasarlı olan işletmelere yönelik “Geleneksel Girişimci Destek Programı” ve “İleri Girişimci Destek Programı” kapsamında destek üst limitlerini yüzde 100 arttırdıklarını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin istihdam seviyelerini korumak için İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programı aracılığıyla 412 işletmeye toplam 672,7 milyon lira kredi kullandırıldığını ve KOSGEB’in bu krediler için yaklaşık 16 milyon lira faiz/kâr payı tutarını karşıladığını ifade etti. Bu programlar sayesinde deprem bölgesindeki işletmelerin desteklendiğini ve finansman imkanlarının artırıldığını belirtti.

Exit mobile version