Hatay, 2023’te yaşadığı büyük deprem felaketinin ardından, üzerinden iki yıl geçmesine rağmen hala pek çok çözüm bekleyen soruna sahip. Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Ahmet Horoz, bu sürecin ardından kente dair bir dizi önemli açıklama yaptı.
Ekonomik Toparlanma İçin Yenilikçi Çözümler Gerekiyor
Horoz, Hatay’ın ekonomik kalkınma sürecinin yeniden ivme kazanabilmesi için ileriye dönük yenilikçi çözümler beklediklerini belirtti. Şehrin ekonomi, sağlık, eğitim ve imar süreçlerinde önemli eksiklikler bulunduğuna dikkat çeken Horoz, özellikle Antakya, Kırıkhan, Defne, Hassa ve Samandağ gibi ilçelerdeki küçük esnaflar, tarım sektörü ve KOBİ’lerin büyük zarar gördüğünü vurguladı. Bu bölgelerdeki ticari faaliyetlerin canlandırılabilmesi için, mevcut ciro şartlarının esnetilmesi gerektiğini ifade etti.
Vergi ve Kredilerde Destek Talepleri
Hatay’ın vergi gelirlerinin büyük bir kısmının Dörtyol, Payas, Erzin ve İskenderun’daki ağır sanayi tesislerinden sağlandığını hatırlatan Horoz, zarar gören ilçelerdeki küçük esnaf ve tarım sektörü için çeşitli teşvikler talep etti. Bu kapsamda, düşük faizli uzun vadeli hammadde kredileri, vergi ve SSK teşvikleri, zirai kredilerin faizsiz ertelenmesi ve borçların belirli bir seviyeye kadar silinmesi gerektiğini belirtti.
İnşaat ve Kentsel Dönüşümde Süreçler Hızlandırılmalı
Hatay’daki kentsel dönüşüm sürecinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini, ancak bireysel yerinde dönüşümde ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Horoz, özellikle yerel belediyelerin ruhsat verme süreçlerinde yaşanan zorluklara dikkat çekti. Süreçlerin aylarca uzaması ve yüksek maliyetler, vatandaşları mağdur ettiğini belirtti. Horoz, inşaat sektöründe vergi muafiyetleri ve inşaat malzemeleri ile yapı denetim ücretlerinden muafiyet sağlanmasının, yerinde dönüşümü hızlandıracağına inandığını söyledi.
Küçük Esnafa Destek Verilmeli
Antakya Küçük Sanayi Sitesi’nde deprem sonrası yaşanan sorunların hala çözülmediğine değinen Horoz, iki yıldır yıkılan dükkânlar için herhangi bir adım atılmadığını belirtti. Esnafların kendi imkânlarıyla işyerlerini yeniden kurmaya çalıştığını, ancak belediyelerden ruhsat alamadıklarını ve elektrik ile su bağlantılarının yapılmadığını ifade etti. Horoz, bu noktada sorunun çözülmesi için daha esnek bir yönetim anlayışının devreye girmesi gerektiğini dile getirdi.
Hatay’ın iyileşme sürecinde önemli adımlar atılması gerektiği konusunda ısrarcı olan Horoz, yerel yönetimler ve merkezi hükümetin, bu süreçte daha hızlı ve etkin çözümler üretmesi gerektiğinin altını çizdi.