Yüzyılın felaketi 6 Şubat 2023’te 11 ilimizi ve yaklaşık 15 Milyon Vatandaşı etkiledi. Akabinde 20 Şubat 2023’te Defne merkezli deprem şehri daha da hasara uğrattı.
Felaket en çok HATAY’ı etkiledi. Şehir Merkezi yerle bir oldu. Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun, Belen, Hassa, Arsuz ağır hasarlar aldı.
Diğer ilçeler orta ve az hasarla atlattılar diye kısaca özetleyebilirim.
Neticede 2023 depremleri, Hatay ilinin genelinde hayatı felce uğrattı.
“Hatay Ayağa Kalkıyor” sloganıyla doğru bir yaklaşımla başlandı. Hükümetimizin ciddi destekleri oldu ve devam ediyor.
Kahraman Maraş Pazarcık merkezli YÜZYILIN FELAKETİ oldu ama, depremin şiddetli sarsıntılarının HATAY’dan yeryüzüne çıkış yansıması, en çok yıkımın Hatay’da olmasına neden oldu.
Bu nedenle, Hatay, sadece Ülkemizin değil, tüm dünyanın gündemine oturdu.
Hatay kadim ve kadim olduğu kadar jeopolitik olarak önemli, önemli olduğu kadar da kıymetli bir şehir, tarihsel medeniyetleri barındıran özelliği bakımından aynı zamanda bir KENT te diyebiliriz.
“M.S. II. yüzyılda Antakya; Roma ve İskenderiye’den sonra 200.000–300.000 nüfusu ile imparatorluğun üçüncü büyük metropoliti durumunda idi. Şehrin başlıca gelir ve zenginlik kaynağı ticaret ve ihracat idi. Şehir; saraylara, köşklere, heykellere, suyollarına, hipodroma, hamamlara ve hatta kanalizasyon sistemine sahipti.”
Bu tarihsel bilgiyle sadece Antakya nüfusu bu kadar iken, o zaman bile bu günkü 15 ilçesiyle HATAY nüfusunu tahmin etmek zor olmamalıdır. Tahminen bir milyona yakın bir nüfusu barındırıyor olabilir. Çünkü, o zamanda ki, dünyanın üretim ve ticaretinin belli ve az kıta ve bölgelerde olduğu düşünülerek, Antakya üretim, ticaret ve ihracat merkeziydi.
Bu özellikleriyle depremi yaşayan Hatay’a yurtiçi ve yurtdışından, resmi kurumların, sivil toplum kuruluşlarının, ve özel sektörden en çok temsilcilerin geldiği, en çok yardım edilen kent oldu.
Halen hibe şeklinde yardımlar devam ediyor…
Özel sektör yatırımları da hızla yapılmaktadır.
Son aylarda çok kapsamlı ve hızlı bir alt üst yapılaşma bütün kenti kaplamış durumdadır. 2026 yılında kentin ana hatlarının ortaya çıkması yani, Yol, Ulaşım hizmetleri, Yerleşim alanlarının oluşturulması, Su hatlarının tamamlanması, üretim, ticaret Merkezlerinin oluşmasını öngörmek zor değildir.
Hatta, deniz sahili şeridinin 2024 yazında “6 Halk Plajının” hayata geçirilmesi basit görünse de ilk olması ve deniz kıyılarına önem verildiğinin bir göstergesidir.
Ayrıca, Turizmin canlanması-Uluslararası seviyeye çıkarılması için ARSUZ-ÇEVLİK sahil bandının dağ kısmının el değmemiş bu doğal güzelliğin konuşulması ve proje çalışmaları HATAY’ı dünya’nın önemli bir cazibe Merkezi haline getirecektir.
Dolayısıyla Hatay yeniden doğuyor diyebiliriz.
Bu zaman diliminde HATAY, Genel doğal yapısından kaynaklı ;
Tarım, kooperatifçiliğin artması ve desteklenmesi, Demir Çelik fabrikaları, İskenderun limanının genişletilmesi, Dörtyol-Erzin limanlarının gündeme gelmesi, Boru Fabrikaları, Filtre fabrikası, ayakkabı üretim atölyeleri, organize sanayisi,
İpek kumaş üretim-konfeksiyon atölyeleri ve Turizmin projelendirilmesi, v.b. ciddi bir VİZYON çizmektedir.
Hatay, çok büyük ve dünya kenti olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Bu gelişmelerle birlikte Mustafa Kemal Üniversitesi ile İskenderun Teknik Üniversitesi gelişmeler kaydetmekte ve yeni özel Üniversitelerin kurulması da gündemdedir.
Bu hızlı ve dinamikliği gören, duyan, yuriçinden ve yurtdışından resmi, özel girişimciler ilimize gelip şehri yerinde görüp incelemektedirler.
Bu arada deprem nedeniyle göç edenlerin çoğu dönmektedir.
Sonuç olarak HATAY ayağa hızlı kalkıyor. Kimsenin tahmin edmmeyeceği gelişmelerle bir DÜNYA KENTİ olma yolunda ilerliyor.
Edip KADIOĞLU 10.02.2025
YORUMLAR