“Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Şart”

Hatay’ın İskenderun ilçesinde düzenlenen bir söyleşide jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme karşı dirençli yerleşim alanlarının oluşturulmasının önemini vurguladı. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘İskenderun’un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun’ konferansında konuşan Görür, Türkiye’nin uzun tarihi boyunca depremlerle mücadele ettiğini belirtti. Görür, Türkiye’de 13,6 milyon yıl önce oluşan deprem mekanizmalarının […]

Hatay’ın İskenderun ilçesinde düzenlenen bir söyleşide jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme karşı dirençli yerleşim alanlarının oluşturulmasının önemini vurguladı. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘İskenderun’un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun’ konferansında konuşan Görür, Türkiye’nin uzun tarihi boyunca depremlerle mücadele ettiğini belirtti.

Görür, Türkiye’de 13,6 milyon yıl önce oluşan deprem mekanizmalarının hala aktif olduğunu dile getirerek, depremlerin durdurulamayacağını ve her seferinde binlerce insanın hayatını kaybetmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Bu nedenle, çağdaş toplumların uyguladığı gibi depreme dayanıklı yerleşim alanlarının oluşturulması gerektiğini vurguladı.
İskenderun sahilindeki çökme olayına da değinen Prof. Dr. Görür, bu durumun fay hatlarıyla ilişkili olduğunu açıkladı. Fay hatlarının etkisiyle İskenderun’un bazı bölgelerinde çökme ve batma yaşandığını belirten Görür, bu durumun yerleşim alanlarında ciddi riskler oluşturduğunu söyledi.
Konferansa İskenderun İlçe Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, Belen İlçe Belediye Başkanı İbrahim Gül ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz da katıldı.

(Yusuf Cemil Karaçay)

Exit mobile version