Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremin İkinci Yılında Barınma ve Sağlık Çalıştayı Yapıldı

Hatay’da düzenlenen Türk Tabipler Birliği’nin “Barınma ve Sağlık” Çalıştayı, deprem felaketinin ikinci yılında, afet sonrası barınma, sağlık ve eğitim alanlarındaki mevcut durumu değerlendirdi. Çalıştayda, çözülmeyen sorunlar ve iyileştirilmesi gereken süreçler üzerinde duruldu.

Hatay’da düzenlenen Türk Tabipler Birliği'nin "Barınma ve Sağlık" Çalıştayı, deprem

Hatay’da düzenlenen Türk Tabipler Birliği (TTB) “Barınma ve Sağlık” Çalıştayı, depremin ikinci yılında afet bölgesinde karşılaşılan barınma, sağlık ve eğitim sorunlarını ele aldı. Çalıştaya, Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, TTB Merkez Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ali Kanatlı, İMO Başkanı İnal Büyükaşık, Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, HMKÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Zehra Güngördü, Av. Ecevit Alkan gibi önemli isimler katıldı.

Çalıştayda, deprem sonrası mevcut durum gözler önüne serildi ve bu süreçteki eksiklikler üzerine detaylı tartışmalar yapıldı. Katılımcılar, bu zorlu süreçteki ilerlemeler ve iyileştirilmesi gereken noktalar hakkında çeşitli önerilerde bulundu. Özellikle, barınma sorunlarının sağlık üzerindeki olumsuz etkileri gündeme getirildi.

Depremin Etkileri ve Sağlık Üzerindeki Yansımaları

Çalıştayda yapılan sunumlarda, depremin ardından barınma, sağlık ve eğitim alanlarında yaşanan sıkıntılar detaylı şekilde ele alındı. Öğrencilerin yaşadığı zorluklar, özellikle eğitimde fırsat eşitsizliğine yol açan faktörler vurgulandı. Barınma sorununun, sağlık üzerindeki psikolojik ve fiziksel etkileri katılımcılar tarafından tekrar gündeme taşındı. Dr. Ali Kanatlı, hala çözülmeyen barınma sorununun, insanların sağlık durumlarını olumsuz şekilde etkilediğini belirtti.

Kanatlı, sağlıklı bir evde barınmamanın, hem fiziksel hem de psikolojik sağlık üzerinde ciddi sorunlara yol açtığını ifade etti. Çalıştayda, sağlıklı koşullarda yaşamayan insanların, günlük yaşamlarında daha fazla sağlık sorunlarıyla karşılaştığına dikkat çekildi.

Hatay’da Gelecek İçin Öneriler

Afet sonrası barınma, sağlık ve eğitim planlamalarının daha etkin bir şekilde yürütülmesi gerektiği belirtildi. Çalıştayın sonunda, çözülmesi gereken sorunların raporlaştırılması ve önerilerin paylaşılması kararlaştırıldı. Dr. Kanatlı, 11 il gezildiğini ve bu illerdeki çalıştayların ardından, Adıyaman ve Antakya’da da benzer toplantıların yapıldığını söyledi. Hatay’daki durumun, diğer illerle benzerlik gösterdiğini belirten Kanatlı, “Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, sorunlar aynı şiddette devam ediyor. Ulaşımdan elektriğe kadar, internete kadar sorunlar değişmedi ve soluduğumuz hava ilk günden daha kötü durumda.” dedi.

Katılımcılar, barınma sorununun ve altyapı eksikliklerinin hala büyük bir sorun teşkil ettiğini vurgularken, şehirleşme sürecinde sağlıklı yapılara ve sürdürülebilir şehir planlamasına daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Şehir Plancıları ve Diğer Uzmanlar Bir Araya Geldi

Şehir plancıları, inşaat mühendisleri, sağlık çalışanları, eğitimciler ve çevreciler, bu önemli çalıştayda bir araya gelerek ortak çözümler üretmeye çalıştı. Çalıştayda, şehirleşmenin doğru şekilde yapılmadığı, afet sonrasında gereken derslerin çıkarılmadığı ve sağlıklı şehirleşme için adımlar atılmadığı da dile getirildi. Katılımcılar, bu sorunların çözülmesi için daha fazla iş birliği yapmanın gerekliliğini vurguladılar. Sonuç olarak, çalıştayda çıkan tüm veriler ve sonuçlar, kapsamlı bir rapor halinde sunulacak.