Depremzedelerin zeytinlikleri katlediliyor

"Zeytinlikler bir belge sunulmadan, kamulaştırma yapılmadan sökülüyor"

Hatay, 6 Şubat depremlerinin ardından büyük bir zeytinlik krizinin eşiğinde. Depremzedeler, bölgelerinde zeytin ağaçlarının yetkisiz bir şekilde söküldüğünü ve yetkililerden herhangi bir geri dönüş alamadıklarını belirtiyorlar.

Kırıkhan ilçesi’nde TOKİ’ye devredilen zeytinliklerdeki kıyım, bölge halkının direnişiyle durdurulmuş olsa da, Defne ilçesi’ndeki Ballıöz, Çekmece ve Toygarlı mahallelerinde kamulaştırma işlemi yapılmadan zeytin ağaçları sökülmeye devam ediyor.

Ballıöz Mahallesi’nde yaşayan Çiğdem Arslan, arazisine giren iş makinelerini durdurmayı başardığını, ancak hukuksuz işlemler ve tehditlerle karşı karşıya kaldığını belirtti. Arslan, “İlgili kurumlar tarafından bir belge sunulmadan, kamulaştırma olmadan işlem yapılıyor. Vatandaşa yol yapacaklarını belirtiyorlar, ancak Valilikten gelen kağıtta ‘Barınma ihtiyacı nedeniyle el koyma’ yazıyor” dedi.

Arslan, 53. Bölge Karayolları’na başvurduğunu, burada böyle bir bilgi bulunmadığını ve Mersin 5. Bölge Karayolları’na yönlendirildiğini söyledi. Mersin’de de, “Evet yol çalışması yapılacağına dair bilgi mevcut fakat henüz Ankara’dan onay gelmedi” yanıtını aldığını belirtti. Hak ve hukuk çerçevesinde bir iş yapılmadığını vurgulayan depremzede Arslan gerekirse alana çadır kurup yapılan hukuksuz uygulamalara karşı mücadele edeceklerini belirtti.

Çekmece Mahallesi’nde yaşayan S.Ö., yol çalışmasının arazisinden geçmesi durumunda tarım ve hayvancılığın yapılamayacağını, bu durumun geçimini tehlikeye atacağını vurguladı.

Toygarlı Mahallesi’nde ise vatandaşlar, iş makinelerinin önüne geçerek çalışmaları durdurmaya çalışıyor. Yurttaşlar, “Resmî bir süreç olmadan, tapulu arazilerimizdeki zeytin ağaçlarını söküyorlar. Bu, adeta bir katliam” diyerek yaşadıkları çaresizliği dile getiriyor.

Depremzedeler, yetkililere yaptıkları başvurulara rağmen olumlu bir geri dönüş alamadıklarını ifade ediyor. Krizin çözümü için yetkililerden acil müdahale bekleniyor. – Volkan İcil-

Exit mobile version