Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen “Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu”, Dijital Telif Yasası tartışmalarına sahne oldu. Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz, basın kuruluşlarının dijital platformlardan pay alması gerektiğini vurguladı.
Dijital basının hakları masaya yatırıldı
Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşen 2. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu, basın ve dijital medya ilişkisini tartışmaya açtı. Sempozyumda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz, dijital telif haklarının önemine dikkat çekti.
Yılmaz, “Toplumun yüzde 83’ü haberlere dijital platformlar üzerinden ulaşıyor. Bu durum, basın ekonomisinde büyük bir değişimi beraberinde getiriyor. Basın kuruluşlarının dijital platformlardan hak ettiği payı almasını sağlamamız gerekiyor. Teknik çalışmalarda sona yaklaştık. En kısa sürede bu düzenlemeyi Meclis’e sunmayı hedefliyoruz.” dedi.
Medya ekonomisi büyürken basının hakları korunmalı
Erkin Yılmaz, etkin bir fikri mülkiyet sisteminin gerekliliğine de vurgu yaptı. Türkiye’nin dizi ve sinema sektöründeki başarılarına değinen Yılmaz, bu alanlardaki tecrübelerin dijital medya için de yol gösterici olabileceğini belirtti.
“Sinema ve dizi sektörümüz, dünya genelinde 750 milyon izleyiciye ulaşıyor. Türkiye, dizi üretiminde dünya sıralamasında üçüncü, kitap basımında ise ilk 10’da yer alıyor. Bu başarıyı, haber ekonomisine de yansıtmamız lazım. Dijitalleşmenin getirdiği değişimlere uyum sağlarken, haberciliğin değerini korumak önceliğimizdir.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun’dan Destek
Sempozyuma video mesajla katılan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, Dijital Telif Yasası’nın güncellenmesinin elzem olduğunu belirtti. Altun, “Hakikatin ve gerçek haberciliğin korunması kadar, dijital medyanın geleceği için de bu yasanın modernize edilmesi bir zorunluluktur.” dedi.
Dijital telif yasası yolda
Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla hazırlanan Dijital Telif Yasası’nın, medya sektöründe yaşanan hak kayıplarını önlemesi ve adil bir gelir dağılımı sağlaması hedefleniyor. Teknik süreçlerin tamamlanmasının ardından düzenlemenin Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.