Din ve Meslek Liseleri “Devamsızlık” yapıyor

Araştırmaya göre, öğrenci devamsızlığının en yüksek olduğu okul türleri imam hatip ve meslek liseleri old

Yeni yapılan araştırmalara göre, ortaöğretimde 20 gün ve üzerinde devamsızlık yapan öğrencilerin en yüksek olduğu okul türleri imam hatipler ve meslek liseleri oldu. Meslek liselerinde 20 gün ve üzerinde devamsızlık yapan öğrencilerin oranı yüzde 46,6 olarak belirlenirken imam hatiplerde yüzde 29,3 olarak saptandı.

Dayatmacı Politikalar Devamsızlığı Artırıyor

Eğitimciler ve veliler, bu durumun iktidarın dayatmacı eğitim politikalarının bir sonucu olduğunu savunuyor. Din öğretimi ve mesleki eğitim okulları için geçen yıl ocak ila haziran ayları arasında toplam 45 milyar 135 milyon 804 bin TL harcama yapıldı. Bu devasa kaynak aktarımının yanı sıra Liselere Geçiş Sistemi’nde yapılan değişikliklerle öğrenciler bu okullara yönlendirildi. 2020’de uygulamaya geçirilen değişiklik kapsamında, öğrencilerin tercihlerinden en az birinin imam hatip ve mesleki eğitim okullarından yana kullanması zorunlu kılındı.

MEB, devamsızlık sorununun çözümü için bir yol haritası da belirledi. Bu kapsamda mesleki ve teknik liselerdeki devamsız öğrencilerin oranının önümüzdeki yıl yüzde 42’ye düşürülmesi hedeflendi. Aynı dönemde imam hatip liseleri için belirlenen oran ise yüzde 28,5.

Uzmanlar Uyarıyor

Eğitim uzmanları, dayatmacı politikaların ve tercihlere saygı gösterilmemesinin eğitim sisteminin etkinliğini ve öğrenci motivasyonunu olumsuz etkilediğini vurguluyor. Uzmanlar, bu durumun öğrenci devamsızlığını artırdığını ve eğitimde fırsat eşitsizliğini derinleştirdiğini belirtiyor. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version