Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Direnen savunmayı ziyaret ettik

HDP’nin Hataylı Adana Vekili

HDP’nin Hataylı Adana Vekili Tülay Hatimoğulları, Ankara’da “Çoklu Baro” düzenlemesine karşı bir araya gelen Baro Yönetimleri arasında yer alan Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez’i ziyaret etti ve destek verdi.

TBMM önündeki ‘savunma’ nöbetlerine devam eden Baro Başkanlarına Milletvekillerinin destek ziyaretleri sürüyor. Bu kapsamda Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez ile bir araya gelen HDP’nin Hataylı Adana Vekili Tülay Hatimoğulları, “Üç gündür Meclis kapısında adalet, savunma hakkı ve bağımsız yargı için direnen savunmayı ziyaret ettik” dedi.
Tüm bunlar olurken, AKP ve MHP’nin, Baro yapılarını değiştirecek ve “Çoklu Baro Sistemi” ile Türkiye genelinde bölünmüş Barolar oluşturacak yasa teklifi görüşmeleri, TBMM Adalet Komisyonu’nda sürdü.
-SÜREÇ!-
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 29 Haziran’daki Bakanlar Kurulu sonrasında açıkladığı kararı dolayısıyla, “barolarla ilgili kanun” teklifi, 30 Haziran’da TBMM’ye sunuldu ve hemen Adalet Komisyonu’nun gündemine alındı. O günden bugüne, TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeler de, muhalif parti Milletvekillerinin teklife direnişi de devam ediyor.
AKP ve MHP’nin sunduğu “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 2012’de benzer bir içerikle gündeme gelmiş ve o dönemde, “FETÖ’nün hazırladığı baroları bölme planı” olarak yorumlanmıştı. Teklif, TBMM gündeminde hayata geçirilmemişti.
-YASAKLAMA!-
Geçtiğimiz günlerde “Savunma Mitingi” için bir kez daha Ankara’da bir araya gelen Baro Başkanlarının bu talebi ise Ankara Valiliği’nin yasaklama kararı nedeniyle iptal oldu. Zorunlu iptal ile beraber Baro Başkanları, TBMM Çankaya Kapısı önünde, Komisyon’da başlayan görüşmeleri protesto amacıyla nöbet tutmaya başladı.
Baro Yönetimleri, TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri, içlerinden sadece üç veya beş başkanı temsilci olarak belirleyerek izleyebilecekleri şartını ise kabul etmedi.
Baro Yönetimleri, AKP ve MHP’nin ortak teklifinin Türkiye’deki mevcut 80 Baro’yu doğrudan ilgilendirdiği için, Komisyon’da her Baro’dan temsilci bulunması gerektiği görüşünde. Bu arada, Türkiye’de 81 il bulunmasına karşın, Gümüşhane ve Bayburt’un Bölge Barosu olarak temsil edilmesi nedeniyle, 80 Baro mevcut.
-NÖBET!-
TBMM Çankaya Kapısı önünden ayrılmayarak nöbete devam eden Baro Başkanları ve yöneticileri, polis barikatı ile çevrelenmiş durumda. Baro yönetimlerine; CHP, HDP ve İYİ Parti’den muhalefet milletvekilleri destek veriyor. Muhalefet Vekilleri; yaşanan olayları, sıkıntıları ve gelişmeleri, sosyal medya hesapları aracılığıyla kamuoyuyla an ve an paylaşıyor.
-ZİYARETÇİ YASAK!-
Dışarıda tüm bunlar olurken, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, koronavirüs salgını nedeniyle Mart ayından beri ziyaretçi yasağı uygulamasını sürdürdüklerini belirterek, dolayısıyla Baro Başkanlarına Meclis’e giriş izni verilmediğini söyledi. Son olarak, siyasi parti temsilcilerinden oluşan TBMM İdari Amirliği’nce 1-31 Temmuz dönemi için de ziyaretçi yasağı kararı alındığını kaydeden Şentop, “Bu kararı tekrar okudum. Baktım, Baro Başkanları için de bir başkası için de bir istisna söz konusu değil” dedi.
-BEKLEYİŞ!-
TBMM’nin Çankaya kapısı önünden, kendi sosyal medya hesabı üzerinden yayın yapan Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez ise yaşananları eleştirdi ve şu tespitleri paylaştı:
“Maalesef ki, Baro Başkanlarımız Milletin Meclisi’ne giremiyor. Ne yazık ki, burada Baro Başkanı kimliğimiz de işe yaramıyor. Barikatları aşamıyoruz. İçeride görüşülen yasa, Baro Başkanlarının doğrudan tarafı olduğu, tarafı olması gereken bir yasa ama… İçeride bir tek Baro Başkanı dahi yok! Televizyonlardan o kadar yayın yapılıyor, ama bir tane Baro Başkanı bile yayına çıkartılmıyor.”
Dönmez, son paylaşımında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da seslendi…
“TBMM önünde 5.gün (Pazar). Hepinize iyi bir Pazar dilerim sevgili dostlarım. Birileri hala herkesi yanıltmaya çalışıp davetten bahsediyor. O zaman şöyle yapalım. Sizlerin tanıklığında, Sayın Cumhurbaşkanımızdan 80 Baro Başkanı olarak randevu istiyoruz. Dinleyelim, bizi ikna etsinler, ‘paralel baro’ya evet diyelim. Ya da anlatalım! İkna okurlarsa, teklifi geri çeksinler.”  Tamer Yazar