Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doktorlar uyarıyor

Pandemi henüz bitmedi Hatay

Pandemi henüz bitmedi

Hatay Tabip Odası, ilimizde, Kovid-19 vakalarında yaşanan ciddi bir artışla karşı karşıya olduğumuzu hatırlatarak, “Vaka artışı sürpriz değil! Zira herkes, pandemi bitmiş gibi davranıyor. Oysa pandemi henüz bitmedi” açıklaması yaptı.

İlimiz Hatay’da son haftalarda yükseliş trendi gösteren koronavirüs vakalarındaki artışın sürpriz olmadığını ifade eden Hatay Tabip Odası, toplumun büyük bir kesiminin pandemi bitmiş gibi bir davranış sergilediğine dikkat çekti ve “Pandemi bitmedi” uyarısı yaptı.

Hatay Tabip Odası açıklamasında şöyle denildi:

“Her hafta artan bu sayılar karşısında maalesef bir önlem alınmıyor. Vakaların artışı bir sürpriz değil. Çünkü pandemi bitmiş gibi davranılıyor. Havaların soğumasıyla birlikte, insanların kapalı alanlarda daha fazla bulunması da vaka artışının bir diğer nedeni. Ayrıca, önceleri ülkemizde günlük uygulanan aşı dozu 1,5 milyon iken, şu anda 150 bin doza inmiş durumda. O nedenle, toplumumuzun ancak %60’ı tam doz aşılı ve bu oran, pandemiyi sonlandırmak için gerekli %85’in oldukça gerisinde.

Son dönemde salgın nedeniyle hastaneye yatan vakaların hemen tamamına yakınının aşısız ya da eksik aşılılardan oluştuğu düşünüldüğünde, tam doz aşılamanın önemini daha iyi fark etmekteyiz. Tam doz aşılanmadan bahsedebilmek için, ister inaktif ve ister m-RNA aşısı olsun, iki doz aşıdan 6 ay sonra hatırlatma dozunun uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde, bağışıklık oranlarımız her geçen gün daha da azalacaktır. Bakanlığımız, bir an evvel 12 yaş üzeri tüm toplumun aşılanmasını sağlamalıdır. Ayrıca aşıların, gebeliğin tüm evrelerinde güvenle uygulanabileceği de unutulmamalıdır.”

Bakanlığı ciddiyete davet ediyoruz

Hatay Tabip Odası, pandemi kurallarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de savundu. Tabip Odası, bu konuda yapılması gerekenler adına şunları söyledi:

“Her gün 200’ün üzerinde vatandaşımız salgın nedeniyle hayatını kaybederken, bu duruma alışmamız mümkün değildir. Sağlık Bakanlığı, pandemi yönetiminde sınıfta kalmıştır. Mevcut sistem ile hem hekimler tükenmekte, hem de halk daha fazla hastalanıp ölmektedir. Sağlık Bakanlığını ciddiyete davet ediyoruz. Salgın yokmuş ya da bitmiş gibi davranılamaz. Pek çok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de yeniden sıkı önlemler alınmalıdır. Temaslıların tamamına test yapılmalı, okullarda ve işyerlerinde de testler yaygınlaştırılmalıdır.

Bu kış rahat edebilmemiz için, halkımız kendi tedbirlerini kendisi uygulayarak, maske-mesafe-hijyen ve havalandırmaya dikkat etmeli, aşılarını tamamlamalıdır.” -Cemil Yıldız-