E- Ticaret komisyonu soygun gibi oldu!

TESK Genel Başkanı Bendevei Palandöken E-ticaret sitelerinden satış yapan esnafın aldığı hizmete göre değişkenlik gösteren komisyon oranları için taban ve tavan belirlenmesini istedi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüzde adeta vazgeçilmez bir  hal alan internet alışverişlerinde müşteri portföyü genişleyen esnafın ulaştığı  kitle artsa da e-ticaretteki komisyonlar, sitelerin yaptığı reklamların bedelinin esnafa yansıtılması gibi durumlar esnafın […]

TESK Genel Başkanı Bendevei Palandöken E-ticaret sitelerinden satış yapan esnafın aldığı hizmete göre değişkenlik gösteren komisyon oranları için taban ve tavan belirlenmesini istedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüzde adeta vazgeçilmez bir  hal alan internet alışverişlerinde müşteri portföyü genişleyen esnafın ulaştığı  kitle artsa da e-ticaretteki komisyonlar, sitelerin yaptığı reklamların bedelinin esnafa yansıtılması gibi durumlar esnafın belini büküyor. Alınan hizmete göre  farklılık gösteren, yüzde 45’i bulan komisyon oranlarına taban ve tavan  uygulaması getirilmeli. Çünkü yüksek komisyon oranları, esnafa külfet olurken  satış fiyatlarını en az yüzde 20 oranında etkileyerek vatandaşa pahalılık olarak yansıyor. Öte yandan sitelerin yaptığı reklamların bedeli esnafa kesilmemeli. E- ticaret yapan esnafımız haftada bir defa indirim yapmaya zorlanmamalı” dedi.

Bazı e-ticaret firmalarındaki astronomik komisyon oranlarının esnafa, vatandaşa ve ülke ekonomisine zarar verdiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları  Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sabah dükkanını erkenden açan, sabırla siftah bekleyen esnafımız artık e-ticarette de boy  göstermeye başladı. Fakat esnaf ve sanatkarımızın bu atılımına karşılık, internet  üzerinden yaptıkları satışlarda kendi kazançlarından daha fazlasını komisyon oranlarına vermeleri adil değil. Yüzde 5 ile 45’leri bulan, kurye bedeli ve  reklamlar gibi hizmete göre değişkenlik gösteren komisyonları oranları, ürün  fiyatlarını artırarak enflasyonu tetikliyor. Komisyon oranı ne kadar artarsa  ürünün satış maliyeti de aynı oranda artmak zorunda kalıyor. Biz esnaf ve  sanatkârlar olarak bu hizmeti almak istiyoruz fakat altından kalkamadığımız  komisyon oranları ile bazen zararına satış yapmak mecburiyetinde kalabiliyoruz. Hem esnafımızın satışının düşmesine sebep olan hem de vatandaşın daha fazla maliyetle ürün almasına yol açan bu durumun önüne  geçmek için komisyon oranlarına mutlaka taban ve tavan uygulaması  getirilmeli. Esnafımızın bu alana yöneliminin önü açılmalı” diye konuştu.(Haber  Merkezi)

 

 

Exit mobile version